Todella poikkeuksellista: Pohjanmaan poliisi vastaa kahden naisen arvosteluun

Komisario astui esiin.

12.08.2021

Poliisi on saanut palautetta koskien tapahtumaa, jossa kaksi naista olivat poliisipartion toimenpiteiden kohteena yöaikaan lähellä poliisilaitosta Vaasassa.

Koska asiaan osalliset ovat itse julkistaneet videoita sosiaalisessa mediassa ja kohdistavat poliisiin voimakasta arvostelua, komisario Timo Välimäki on päättänyt avata tapahtunutta myös poliisin näkökulmasta, joka on jossakin määrin poikkeuksellista.

Kun poliisi saapui tehtävälle, naiset makasivat kevyen liikenteen väylällä sulkien liikenteen kokonaan.

Palautteessa arvostellaan poliisitoimintaa ja esitetään, että poliisi olisi toiminut tilanteessa väärin. Some-alustalla on nähtävissä tapahtumasta neljä lyhyttä videonpätkää, joissa kaksi poliisipartiota yrittää saada kahta naista rauhoittumaan ja poistumaan. Videolla on kuultavissa hysteeristä huutoa ja toinen nainen makaa maassa pitkällään huutaen. Naiselle tarjotaan sekä poliisi- että ambulanssikyytiä mutta niistä kieltäydytään.

Videolta ja sitä seuranneesta ahkerasta viestittelystä saa sen käsityksen, että poliisipartiot eivät tunnista paniikkikohtausta ja toimenpiteet naisten suhteen ovat täysin vääriä ja poliisi kohtelee kansalaisia mielivaltaisesti.

-Olen saanut myös kirjallisia valituksia asiasta, joissa suositellaan poliisille SPR:n koulutusta paniikkikohtauksen tunnistamisessa. Koska asia on saanut suurehkot mittasuhteet, joudun esimiehenä ottamaan kantaa alaisteni toiminnan laillisuuteen ja oikeellisuuteen. Kirjoittelussa ei väitetä poliisin syyllistyneen rikokseen, mutta juttujen luonne on sellainen, että se saattaa antaa aihetta rikosilmoituksen kirjaamiselle, komisario Timo Välimäki toteaa julkisuuteen.

-Sen sijaan, että toimenpiteen kohteena olleet naiset olisivat tehneet asiasta virallisen valituksen, rikosilmoituksen taikka kantelun, he ovat päättäneet viedä tapahtuman julkisesti nettiin mikä on tietysti heidän oikeutensa eikä siinä ole mitään väärää. On yleisesti tunnettua, että poliisilla on kaupungilla kameravalvonta ja poliisilaitoksen ympäristöä valvotaan tallentavilla kameroilla. Päätin tutustua tallenteisiin, josko niissä olisi valaistusta asiaan. Puhutin myös tapahtumaan osallisia poliisimiehiä. Tallenteiden sekä virkavastuulla annettujen kertomusten perusteella naisilta on jäänyt jotakin kertomatta, komisario toteaa.

Hän sanoo lisäksi, että mielenterveyteen liittyvät tehtävät ovat poliisille rutiininomaisia ja niitä on päivittäin.

-Keskustelun kohteena olevassa tilanteessa ambulanssin kutsuminen olisi saattanut olla oikea toimenpide,  mutta nainen kielsi ambulanssin tilaamisen toistuvasti. Perehdyttyäni asiaan tarkemmin selvisi, että poliisilaitoksen tuntumassa sattunut tapahtuma on alkanut jo Vaasan torilta. Videotallenteissa on nähtävissä, että yöllä kaksi naista laskettelee torilla skeittilaudalla ja harrastaa jonkinlaista keskinäistä hauskanpitoa. Naiset juoksivat jossakin vaiheessa tien yli aivan poliisiauton editse leikkien jotain ja yrittäen kiinnittää poliisipartion huomion. Tallenteesta näkyy, kun toinen naisista repii kaupungin kukkaistutuksista kukkia ja partion mukaan tarjoaa niitä torilla liikkuvalle poliisipartiolle. Partion kieltäydyttyä kukista nainen heittää kukat poliisiauton avoimesta ikkunasta sisään ja ilmoittaa, ettei tykkää konstaapelista ja poistuu kiireesti paikalta.

-Poliisi ei ehdi puuttumaan tiukemmin naisten toimintaan, koska nämä poistuvat jonnekin. Naiset tavataan uudelleen poliisilaitoksen aidan tuntumasta makaamasta kevyen liikenteen väylältä siten, että he sulkevat kevyen liikenteen väylän vartaloillaan kokonaan, joka sinällään on vaarallista ja saattaa toteuttaa jonkun liikennerikkomuksen tunnusmerkistön. Ensimmäisen partion ollessa paikalla naisten kanssa toimitaan yhteisymmärryksessä mutta toisen partion tullessa paikalle kukkia heittäneen naisen käytös muuttuu poliisin vastaiseksi. Toinen nainen menee makuulleen maahan vasta siinä vaiheessa, kun poliisilain mukainen säilöönotto alkaa olla lähellä ja toinen alkaa videoida tapahtumaa. Avun tarjoamiset, neuvot, kehotukset ja käskyt eivät naisiin tehonneet.

-Netissä olevilla videoilla ja kirjoituksilla poliisin toiminnasta on annettu hyvin yksipuolinen ja vajavainen kuvaus. Saamani selvityksen perusteella en havaitse poliisin toiminnassa moitittavaa. Olen työssäni kohdannut lukemattomia mielenterveyspotilaita ja myös paniikkikohtauksen saaneita henkilöitä mutta videoilla näkemäni poikkeaa aikaisemmista kokemuksistani. Videolla paniikkikohtauksen saanut kommentoi välillä aivan tietoisesti poliisin toimia ja kieltää toistuvasti ambulanssin tilaamisen paikalle samalla kun toinen kuvaa poliisin toimintaa. Vaikuttaa siltä, että naiset johdattelevat tapahtumaa haluamaansa suuntaan. Vaikuttaa myös siltä, että videoklipit on poimittu valikoiden laajemmasta materiaalista.

Poliisi toimitti naiset kotiin. Asiasta on tehty rikosilmoitus ja se siirtyy poliisirikostutkintaan.

(Komisarion viestintää on lyhennetty paljon.)

Lisää luettavaa