”Vähän kuin todistajansuojeluohjelmassa” – kuka näitä suomalaispoppareita uhkailee?

Ei ole kovinkaan erikoista, että suomalaiset julkkikset salaavat osoitetietonsa. Siihen riittää pelkkä ilmoitus postiin tai rekisteriviranomaiselle. Osoitekieltoon ovat turvautuneet muun muassa räppärit Cheek ja Jukka Poika, mutta myös sellaiset muusikot kuin Petri Nygård ja Chisu.

Jotkut ovat menneet astetta pitemmälle. Comon tekemien tarkistusten mukaan Lordi-yhtyeen Tomi Putaansuu, Jenni Vartiainen ja Apulannan Toni Wirtanen ovat saaneet itselleen suorastaan turvakiellon.

Se onkin jo astetta hevimpi järjestelmä. Jos Suomessa olisi todistajansuojeluohjelmia, kuten Yhdysvalloissa, turvakiellossa olisi lähestulkoon siitä kysymys. Turvakiellossa ihminen ikään kuin ”häivytetään rekistereistä”. Hänen osoitetietonsa salataan niin, että jopa verottaja kyselee kauniisti, mihin voin lähettää postisi. Muutkaan viranomaiset eivät saa osoitetietoja suit-sait, vaan ne ovat ”tarkoissa ja yksissä käsissä”.

Turvakiellon saa vain, jos siihen on perusteltu syy. Kyse on hakemusmenettelystä. Ihmisen on siis tunnettava suoranaista rikoksen uhkaa. Pelkkä julkkiksena oleminen ei riitä. Nyt herääkin kyse, mitä uhkaa esimerkiksi Putaansuu tai Vartiainen ovat tunteneet?