Suomen itsenäisyyspäivää ja Linnan juhlia vietetään jo ensi viikolla. Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat paljastaneet saaneensa juhlaan kutsun. Kutsukortteihin liittyy eräs mielenkiintoinen ja vähän salaperäinenkin asia, josta kertoo Yle.
Lue myös: Suosikkijuontaja sai kutsun Linnan juhliin – hänen käyttämänsä puku on siellä jo nähty
Presidentin isännöimään Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon on kutsuttu tänäkin vuonna suuri määrä vieraita. Kutsuttuja on noin 1700, joten kutsujen teko ja niiden postitus on aiheuttanut melkoisen työmäärän. Sen luulisi tehneen suuri määrä ihmisiä.
Kutsukortit on kirjoitettu käsin ja salaperäisyys liittyy siihen
Jokaiseen kutsukorttiin on kirjoitettu käsin kutsutun nimi. Se on suuri työ sekin, kun kutsuttuja on niin suuri määrä. Ylen mukaan ne kaikki on kirjoitettu yhden ja saman ihmisen toimesta. Ne on kirjoitettu tarkoin kauniisti käsin ja sitä kutsutaan kalligrafiaksi.
Kalligrafi Maarit Ali-Marttila-Olkkola kertoo Ylelle, kuinka Suomen Kalligrafiayhdistyksessä on vuosien saatossa askarruttanut, kuka on linnan juhlakutsujen kirjoittaja. Sieltä on myös tarjouduttu kirjoittamaan niitä, mutta asia ei ole edennyt mihinkään.
Linnan kutsujen kirjoittaminen on suuri urakka eikä Ali-Marttila-Olkkola ole itse saanut koskaan suurimmillaan kuin noin 300 kutsun tilauksen. Siinä oli kyseessä hääkutsut.
Kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja Tarja Itälaakso on katsonut kutsujen käsialaa ja arvelee, että ne kaikki on käsialan perusteella kirjoittanut sama henkilö ja jo useina vuosina. Hänen mukaansa niissä ei ole kalligrafiaa.
– Siinä vaikuttaa kynä, terän kulma, kirjainvälistykset ja kaikki tällaiset säännöt, sanoo Itälaakso.
Se, joka kirjoittaa käsin näihin kaikkiin noin 1700 kutsukorttiin kutsutun nimen, tekee todella suuren työn. Hänen henkilöllisyyttään ei ole koskaan paljastettu eli se on edelleen suuri mysteeri.
Näin erottaa aidon kutsun väärennöksestä
Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsuista on kiertänyt joskus myös väärennöksiä. Niiden arvellaan olleen pilailumielessä lähetettyjä. Aidon kutsun tunnistaa ainakin kahdesta asiasta:
- Siinä on kutsutun nimi kirjoitettu käsin
- Siihen on upotettu myös elektroninen tunniste, jonka voi nähdä valoa vasten.
Jokaisella kutsutulla täytyy olla juhliin tullessa mukana sekä kutsukortti että henkilötodistus.
Lähde: Yle