Ilmoitus: Onko kiire? Ota alle skuutti

Ilmoitus: Sähköpotkulauta eli skuutti on nimensä mukaisesti sähköllä toimiva potkulauta. Ilmiöksi nousseen kulkupelin suosio perustuu sen vaivattomuuteen: se on näppärä, edullinen ja vauhdikas tapa liikkua paikasta toiseen ekologisesti. Viime vuosien aikana sähköpotkulaudat ovat rantautuneet Helsingin lisäksi muihin suuriin keskuksiin ympäri Suomen.

17.07.2021

Sähköpotkulaudalla liikkuminen on helppoa. Sitä ohjataan ohjaustangolla, jossa on säätökahvat tai painikkeet kiihdyttämistä ja jarruttamista varten. Joissain malleissa jarruttaminen tapahtuu jalalla rengasta painamalla.

Nappaa siis skuutti alle ja jatka lukemista eteenpäin, sillä seuraavaksi teemme nojatuolimatkan Suomen suurimpien kaupunkien alati monipuolistuvaan skuuttitarjontaan!

Eri kaupungeissa tarjolla kovaa skuuttimenoa

Sähköpotkulaudat ovat ilmiö niin maailmalla kuin koto-Suomessa. Kun liikut aurinkoisena kesäpäivänä vaikkapa Turussa, Tampereella tai Helsingissä, pyöräteillä huristelee vastaan sähköpotkulautailijoita toinen toisensa perään. Nappaa alla olevat vinkit mukaan, niin voit kaupunkimatkasi aikana nauttia kesästä vuokrattavan sähköpotkulaudan siivittämänä!

Helsinki

Helsinki on viime vuosina panostanut runsaasti kevyen liikenteen kehittämiseen. Esimeriksi vuonna 2012 käyttöön otettu kevyeen liikenteen väylä Baana tarjoaa huikean mahdollisuuden liikkua keskustassa ilman liikenneruuhkia – myös meidän sähköpotkulautailijoiden iloksi!

Helsingissä on tänä päivänä useita vuorattavia sähköpotkulautoja tarjoavia yrityksiä. Vuodesta 2019 lähtien vuokraskuuttien käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa, vaikka meneillään oleva koronatilanne onkin osittain hidastanut kehitystä.

Helsingissä sähköpotkulautoja tarjoavat seuraavat yritykset: 

  • VOI – Maaliskuussa 2019 Helsinkiin saapunut VOI tarjoaa helppokäyttöisen sovelluksen, josta voi tsekata lähialueen vapaana olevat VOI-sähköpotkulaudat. Rekisteröityminen on helppoa, ja siihen riittää sähköpostiosoite ja maksukortti. Skuutin käyttöönotto maksaa euron, minkä jälkeen käyttäjä maksaa 0,25 euroa jokaisesta käytetystä minuutista. Laudalla voi ajaa maksimissaan 20 km/h.
  • Lime – Yhdysvaltalainen Lime on käytössä noin sadassa kaupungissa ympäri maailmaa, ja se onkin yksi alan pioneereista. Limen helppokäyttöistä sovellusta voi selailla ilman rekisteröitymistä, mikä on erittäin toivottava ominaisuus aloittelijan näkökulmasta. Limen avausmaksu on euron ja käyttömaksu 20 senttiä minuutilta.
  • Hoop – Kotimainen Hoop eroaa kilpailijoistaan tarjoamalla skuuteille tarkoitettuja pysäköintialueita, joille parkkeeraaminen on muita paikkoja edullisempaa. Hoopin käyttö maksaa 15 senttiä minuutilta, minkä lisäksi on huomioitava yhden euron mahdollinen pysäköintimaksu.
  • Tier – Saksasta lähtöisin oleva Tier tarjoaa helppokäyttöisen sovelluksen, joka kädestä pitäen opastaa sähköpotkulaudan käyttöönotossa. Whim-sovelluksen kautta toimiva Tier-skuutti maksaa 22 senttiä minuutilta sekä yhden euron käyttömaksun. Käyttäjän tulee olla yli 18-vuotias.

Tampere

Maamme kolmanneksi suurin kaupunki Tampere on myös hurahtanut vuokrattaviin sähköpotkulautoihin. Tampereella sähköpotkulautojen suosion uskotaan jatkuvan, sillä yhä useampi valitsee mieluummin sähkökäyttöisen kulkuneuvon henkilöauton tai joukkoliikenteen sijasta. Kun sähköpotkulautayhtiö VOI toi talven jälkeen laudat takaisin liikenteeseen maaliskuussa 2021, kertyikin ajoja kahden ensimmäisen päivän aikana yli tuhat.

Edellä mainittujen VOI:n ja Tier:in lisäksi Tampereella skuutteja vuokraa kotimainen Joe Scooter, joka tarjoaa edullisen ja helppokäyttöisen kokemuksen kaikille sähköpotkulautailun ystäville.

Turku

Myös kauniin Turun kaupungin tunnelmasta voi nauttia vuokrattavan sähköpotkulaudan kyyditsemänä. Laitteita vuokraavat edellä mainitut VOI, Tier sekä Lime, joiden hintoihin ja ominaisuuksien voi tutustua Helsinki-alaotsikon alta. Kesän 2021 kokeiluna potkulaudoille on osoitettu maalausmerkein pysäköintialueita, joihin laudat on mahdollista pysäköidä turvallisesti. 

Muu Suomi

Skuuttihuuma valloittaa ympäri Suomen! Vuoden 2019 jälkeen sähköpotkulaudat ovat levinneet Turun, Helsingin ja Tampereen lisäksi muun muassa Lahteen, Jyväskylään ja Porvooseen. Kesällä 2021 skuutit saapuivat myös Kuopioon, jossa niitä vuokraa yhdysvaltalaisyritys Bird

Tieliikennelaissa skuutti rinnastetaan polkupyörään, joten muistathan huomioida muun liikenteen sekä noudattaa liikennesääntöjä kotimaamme kaupunkien kesäkatuja huristellessasi. 

Sitten kun olet testaillut vuokrattavia skuutteja tarpeeksi, on aika harkita oman laitteen hankkimista!

Osta skuutti omaksi – 5 parasta vaihtoehtoa

Laadukas sähköpotkulauta on pitkäaikainen sijoitus, joka säästää itsensä takaisin autoilun kuluja vähentämällä. Nappaa tästä muistiin viisi kiinnostavaa sähköpotkulautavaihtoehtoa aikuisten lautailijoiden tarpeisiin.

  • Xiaomi Mi Electric Scooter 1S

Huippusuosittu Mi 1S on laadukas menopeli, joka tarjoaa vakaata ajettavuutta lukkiutumattomilla ABS-jarruilla.

  • Ninebot MAX G30E II

Suuren akkunsa ansiosta G30E II tarjoaa jopa 65 kilometrin kantaman. Tehokkaan moottorin sisältävällä laitteella voi huristella myös hiekkateillä!

  • Unagi Model One E500

E500-malli sisältää moottorit sekä etu- että takarenkaassa, joten tiedossa on astetta räväkämpää kyytiä lautailun ystäville. Tyylikäs muotoilu kruunaa kokonaisuuden.

  • Denver 300 W

Denverin edullinen 300 W -malli tarjoaa vauhdikasta ja vakaata menoa myös aloittelevalle lautailijalle. Sisältää kestävän alumiinirungon.

  • E-Way E-350

350 W -moottorilla varustettu menopeli sisältää muhkeat 8,5 tuuman renkaat sekä kolme eri nopeusasetusta.

Sähköpotkulautojen hintaskaala ulottuu parista sadasta eurosta yli 1 000 euron laitteisiin. Uuden kulkupelin hankinnassa voi tarvita uuttaa pääomaa, jolloin Saldo tarjoaa sinulle lainaa hyvillä ehdoilla. Hakemus on mahdollista täyttää helposti kokonaan netissä.

Lisää luettavaa