Ilmoitus: Sisustustrendit juuri nyt

ILMOITUS Jokainen on varmasti pysähtynyt haaveilemaan omasta kodista ja oman näköisestä sisustuksesta. Kyseinen haave tulee ajankohtaiseksi lähes jokaisen elämässä. Oman asunnon ostaminen ja sen remontoiminen mieltymysten mukaiseksi vaatii valtavan määrän säästöjä sekä asuntolainan ja/tai remonttilainan ottamista.

Omasta kodista halutaan tehdä omannäköinen, ja useat seuraavatkin juuri sen hetken sisustustrendejä. Alla kerromme lisää tämän hetken sisustusmuodista ja asunnon remontointiin kohdistuvista kuluista sekä eri rahoitusmahdollisuuksista.

Asunnon hankinta ja sen remontointi trendien mukaiseksi
Jo ennen asunnon hankintaa on syytä kartoittaa remonttitarpeen laajuus. Pienen pintaremontin rahoitus onnistuu useimmiten asuntolainaan sidotulla lisälainalla, mutta suurempaa asunnon muodonmuutosta varten tarvitaan esimerkiksi kulutusluottoa. Jos remonttikulut tuntuvat korkeilta, voit jakaa remontit osiin. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti.

Tällä hetkellä asuntojen sisustuksessa suositaan maanläheisyyttä, jonka lisäksi pienet sekä suuret viherkasvit ovat keskeisessä osassa useiden kotien sisustusta. Itse asunnon pinnat ovat edelleen väriltään vaaleita ja helposti sisustukseen mukautuvia, vaikka värikkäät kuviotapetit tekevät kovaa vauhtia paluuta. Suurimmat huonekalut pyritään edelleen hankkimaan mahdollisimman neutraaleissa väreissä, jotta ne mukautuisivat mahdollisimman erilaisiin trendeihin.

Maanläheisyys on huomattavissa värivalinnoissa, viherkasvien ja puisten kalusteiden määrässä. Maanläheisyys sekä persoonallisuus ovat syrjäyttäneet täysin valkoiset kodit. Trendejä mukailevissa asunnoissa on myös mahdollista huomata, että värejä on alettu yhdistelemään sekä käyttämään huomattavasti rohkeammin.

Mitä asunnon remontointi maksaa?
Asunnonostajan on harkittava, voidaanko osa remontista hoitaa itse tai talkootyönä. Osa asioista, kuten asbestin purkaminen ja sähkötyöt tulee jättää ammattilaiselle, mutta maalaus ja tapetointi sujuu melkein jokaiselta. Tuttavapiirissä saattaa olla myös remontin aiemmin tehneitä, joilta on hyvä kysellä vinkkejä. Monelle remontoijalle saattaa tulla yllätyksenä, että itse työn osuus on usein remontissa suurin, ja esimerkiksi lattian purkaminen ja uuden laminaatin asentaminen kestää yksiössä noin kaksi päivää. Asunnon kalleimpia osuuksia ovat keittiön ja kylpyhuoneen uudistaminen.

Remontin tekijäksi ei kannata palkata halvimman tarjouksen antanutta, vaan luotettava ammattilainen. Epäonnistunut remontti voi tulla hinnaltaan moninkertaiseksi. Kun remontin tekijät on valittu, tulee heidän kanssa vaatia kirjallinen sopimus. Remontin edistymistä kannattaa valvoa itse mahdollisimman paljon. Maksu yritykselle suoritetaan vasta kun remontti on valmistunut, ja vastaanottotarkastus suoritettu yhdessä remonttiyrityksen kanssa.

Lainavaihtoehtoja
Asuntolainaan sidottua pientä pintaremonttia varten lainaa saa pankeista edullisesti, noin yhden prosentin hintaan. Suurempia korjauksia varten joudutaan miettimään esimerkiksi kulutusluottoa, joita voi kysellä netistä tai suoraan pankeista.

Helpointa on kilpailuttaa lainoja erilaisten nettisivustojen kautta, jotka listaavat useita erilaisia vaihtoehtoja. Lainojen kohdalla on aina syytä tarkastella todellista vuosikorkoa, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut.

Vakuudeton tai vakuudellinen kulutusluotto
Useimmiten vakuudeksi laitetaan asunnon remontissa asunto. Jos asuntolainaa on lyhennetty hetken aikaa, antavat pankit usein melko helposti myös remonttia varten lisälainan. Vakuudellisen kulutusluoton korot liikkuvat noin 3,5–5,8 % tietämillä. Netissä on myös tarjolla henkilökohtaisten tahojen myöntämiä lainoja, joissa korot ovat usein korkeat. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä lainantarjoajan taustoja on vaikea selvittää. Jos asiakkaan talous on vakaalla pohjalla, on kulutusluotto hyvä ratkaisu. Asuntolainaan verrattaessa korko on korkeampi, ja kulutusluotto on hyvä pyrkiä hoitamaan nopeasti pois.

Vakuudettoman kulutusluoton korot liikkuvat noin 10 % tienoilla, mutta ne määräytyvät lopullisesti luoton suuruuden ja takaisinmaksuohjelman mukaan. Remonttia varten hankittavan lainan suuruus liikkuu usein 10 000–50 000 euron haitarissa. Remontin hinta tulee myös suhteuttaa asunnon arvoon. Jos asunto on hankittu sijoitusmielessä, on remontin hinnoittelu erityisen tärkeää, sillä sijoittajan tulee laskea tarkkaan myöhemmin vuokrattavasta tai myytävästä asunnosta saatava voitto.

Säästäminen ja arvopaperit
Remontin vakuutena on mahdollista käyttää sijoituksia, kuten arvopapereita tai rahastoja. Niiden kohdalla vakuus arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti, sillä ne saattavat menettää lainanmaksun aikana arvoa. Asunnon haltijan on hyvä muistaa, että taloyhtiön remontteihin voi tiedustella yhtiölainaa. Asuntosijoittaminen on nykyisin melko yleistä, ja monet useampia kohteita omistavat sijoittavat usein voittonsa uusiin kohteisiin ja niiden remontteihin.

Säästöt saattavat riittää monen kohdalla pienempiin remontteihin, mutta isompia varten eivät. Remontti on menoerä mutta asunnon kunnossapito ja uudistaminen palvelee omistajaa muutenkin kuin pelkkänä mukavuutena. Se nostaa asunnon arvoa, jolloin kohde on helppo myydä tai vuokrata tarvittaessa.