Arvostelussa Professor Layton vs. Ace Attorney: Phoenix Wright
Professori Layton on kulkenut pitkän matkan siitä, kun miehen ensimmäinen peli Professor Layton and the Curious Village julkaistiin yli seitsemän vuotta sitten. Siihen nähden, että tämä brittiläinen herrasmies on esiintynyt jo kuudessa nimeään kantavassa aivopähkinässä, on pelimekaniikka pysynyt koko taipaleen ajan lähes ennallaan. Phoenix Wright on puolestaan ratkonut hämmentäviä oikeussalidraamoja jo vuosituhannen alusta lähtien. Capcom on säästellyt sankariaan maltillisemmin kuin mitä Level-5 Laytoniaan, sillä tähtiasianajajan nimeä kantavia tuotoksia on matkannut kauppojen hyllyille viisi kappaletta. Uutta luodakseen Capcom ja Level-5 päättivät lyödä hynttyyt yhteen heittämällä kaksi eritoten nousevan auringon maassa suurta suosiota nauttivaa hahmoa samaan seikkailuun. Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney on mielenkiintoinen hybridi sarjojen parhaista puolista.
Aivopähkinöitä valkoisista tapeteistakin löytävän Laytonin ja oikeussaleja suvereenisti hallitsevan Phoenix Wrightin kohtaaminen selitetään pelissä heittämällä kaikki hahmot keskiaikaista henkeä huokuvaan, mystiseen Labyrinthianin kaupunkiin. Heti kättelyssä ihmetystä herättää kansalaisten kohtaloista ennakkoon päättävä tarinankertoja, Storyteller. Labyrinthiania johtavan miekkosen kirjalliset tuotokset kun tuntuvat toteutuvan myös tosielämässä. Labyrinthianissa noitavainot ovat arkipäivää ja erityisesti keskiaikaisen yksinkertainen ajattelu näkyy oikeussalissa. Laytonin mukana matkaa tuttuun tapaan tämän oppilas Luke, kun taas Phoenix Wright saa alati tukea ja tärkeitä neuvoja pirtsakalta Maya-apulaiseltaan.
Tarinan alkupuolisko pyhitetään molempien hahmojen pelimekaniikoiden esittelyyn. Laytonin aivopähkinät sekä Wrightin oikeudenkäynnit noudattelevat täysin aiemmista osista tuttuja suuntaviivoja. Alueita tutkitaan vinkkikolikoiden ja pulmien perässä tuttuun tapaan ruutua naputtelemalla. Kylän asukkaiden kanssa voi käydä keskusteluja, ja tasaisin väliajoin soppaa maustetaan jo tutuksi tulleilla arvoituksilla. Hahmojen tarinoiden risteytyessä oikeudenkäynteihin tuovat lisäpontta monen yhtäaikaisen todistajan ristikuulustelut sekä eleet. Sievässä rivissä kyseenalaisia todistuksiaan jakelevat silminnäkijät reagoivat toistensa kertomuksiin, jolloin tarkkaavaisen pelaajan tehtäväksi jää puuttua tilanteeseen. Oikeudenkäynnit ovat phoenixwrightmaiseen tyyliin juoneltaan todella vinksahtaneita. Vaakakuppi voikin kallistua hetkessä puolelta toiselle uusien todistajien liittyessä mukaan tai uusien todistuskappaleiden ilmaantuessa kuvioihin. Raastuvan tapahtumat venyvät kaikkine etäistä logiikkaa noudattavine käänteineen helposti useiden tuntien mittaisiksi eeppisiksi valheen ja totuuden välimaastossa harhailuiksi. Pelitilanteen tallennus onnistuu kaikeksi onneksi milloin vain.
Vaikeustasoltaan Laytonin aivopähkinät heittelevät tuttuun tapaan lapsellisen helpoista aina hiuksia halkovan haastaviin. Arvoituksia helpottavia vinkkikolikoita jaetaan onneksi auliisti, joten vaikeimmatkin pulmat ratkeavat kuin itsestään. Kolikoita voi käyttää myös Wrightin oikeudenkäyntien yhteydessä, jolloin ne ohjaavat pelaajan suhteellisen suoraviivaisesti kohti edessä siintävää vääjäämätöntä oikeaa ratkaisua. Pääsääntöisesti sekä arvoitukset että kaikessa hämmentävyydessään nerokkaat oikeudenkäynnit viihdyttävät alusta loppuun saakka. Dialogia tosin piisaa useasti väsymykseen asti, sillä päähenkilöiden lisäksi lähestulkoon kaikki vastaantulevat hahmot jaarittelevat elämästään ummet ja lammet. Kokonaisuudessaan pelin yli 20 tunnin kestosta valtaosa kuluu keskustelujen lukemiseen sekä Phoenix Wrightin tarjoamaan oikeussalidraamaan.
Seikkailun yleinen atmosfääri on kallellaan Laytonin suuntaan. Oikeussalissa Phoenix Wright on toki elementissään, mutta etenkin liikkuminen ja pelin päämekaniikka on napattu suoraan Laytonin tähdittämistä julkaisuista. Koska pelisarjat painottavat pulmanratkontaa, lienevät molempien mekaniikat useimmille seikkailun ostaville ennestään tuttuja.
Professor Layton vs. Ace Attorney: Phoenix Wright yhdistää molempien pelisarjojen parhaat puolet rönsyilevässä mutta parhaimpina hetkinään varsin toimivassa paketissa. On kuitenkin varmaa, että sekä brittiläisen herrasmiesmäisen pulmanratkonnan sekä mitä mielikuvituksellisimpien oikeussalikarkeloiden ystävät nauttivat pelistä täysin rinnoin.
Ikäraja: 12
Saatavilla: Nintendo 3DS
Jaakko Herranen