Ennakossa NHL 17

06.09.2016

On taas se aika vuodesta, kun EA Sportsin urheilupelien kausipäivitykset ilmestyvät markkinoille. Jääkiekkopeli NHL 17 satsaa tällä kaudella erityisesti niin fanien suosimiin kuin uusiinkin pelimuotoihin. Pelintekijät esittelivät 15.9. ilmestyvää tuotostaan EA Mobilen Helsingin studiolla, minkä lisäksi tilaisuudessa oli mahdollisuus ottaa myös tuntumaa itse peliin.

Muutaman pelin testauksella itse pelaaminen tuntuu aika lailla samalle kuin edellisessä julkaisussa. Viime vuonna esitelty kiekon saloihin opastava on Ice Trainer -apuväline on edelleen mukana, joskin kokeneemmat kiekkoveteraanit voivat poistaa sen sujuvasti käytöstä. Suurin pelillinen uudistus tälle kaudelle ovat maalineduskahinat, joissa sekä hyökkääjällä että puolustajalla on aiempaa paremmin toimintoja sitoa ja kammeta vastustajaa pois tieltä. Tekijöiden tavoitteena on ollut tuoda lisää mielekkyyttä esimerkiksi puolustajana tai irtokiekkoja nuuskivana maskimiehenä pelaamiseen. Nämä ominaisuudet eivät olleet niin selkeästi nähtävissä koko joukkueella pelatessa, mutta pääsevät varmasti oikeuksiinsa paremmin esimerkiksi yhden pelaajan ohjastamiseen keskittyvässä Be a Pro -pelimuodossa. Toinen selvä huomio on siinä, että kiekko tuntuu irtoavan aiempaa helpommin pelaajan lavasta kontaktien ja mailannostojen seurauksena. Tämä jos mikä voi tehdä kynämiesten elämästä hieman hankalampaa.

NHL17-prev1

Joukkueen kasaamista ja korttien keräämistä yhdistävä Hockey Ultimate Team on uusiutunut kokoonpanon kasaamisen ja palkintojen keräämisen osalta paljon. Ketjukokoonpanoja kasatessa on tärkeää huomioida pelaajien synergiaominaisuudet, joiden avulla pystyy parantamaan joukkueensa ominaisuuksia ja kasaamaan sen tiettyjen vahvuuksien ympärille. Pelissä on toistakymmentä erilaista synergiaominaisuutta, kuten esimerkiksi nopeat luistelijat, ja hankkimalla joukkueeseensa riittävän määrän pikaluistelijoita saavat kaikki kyseiset pelaajat lisää potkua luistimiinsa. Synergiaominaisuuksia on laidasta laitaan tunnollisista puolustuspelaajista taitaviin pelintekijöihin sekä maalinedustan järkäleisiin ja nämä tuovat uuden mielenkiintoisen kulman joukkueen kasaamiseen mieleisekseen. Ylimääräisten korttien hyödyntämiseen uutta variaatiota tuo puolestaan mahdollisuus kasata niistä erilaisia kokonaisia korttisettejä ja vaihtaa näitä suoraan uusiin kortteihin.

Ehkä mielenkiintoisin HUT:iin liittyvä uudistus on Draft Champions -pelitila, jossa pelaajat pääsevät kokoamaan oman joukkueensa varaustilaisuuden kautta. Draft Championissa valitaan ensin teema, kuten kanadalaiset kovanaamat tai nuoret amerikkalaiset, jonka mukaan peli valitsee tarjolle tulevat pelaajat. Tämän jälkeen käydään läpi 12 kierrosta käsittävä varaustilaisuus, jossa valitaan kultakin kierroksella neljästä teeman mukaisesta vaihtoehdosta se mieleisin pelaaja omaan kokoonpanoon. Tekoäly täyttää joukkueen loput pelipaikat satunnaisilla pelaajilla. Tämän jälkeen päästään itse turnaukseen, jossa pelataan neljä ottelua tekoälyä tai muita ihmispelaajia vastaan. Näissä peleissä menestymällä on puolestaan mahdollista hankkia erilaisia palkintoja, joilla pääsee parantamaan omaa HUT-joukkuettaan. Draft Champions on pelimuotona lainattu FIFA-sarjasta, jossa se on ainakin ollut todella suosittu, joten kyseessä on varmasti hyvä lisäys myös NHL:n valikoimaan. Omien pelaajavalintojen puntarointi ja kokoonpanon optimointi on todella viihdyttävää puuhaa.

NHL17-prev2

Yksinpelin puolella eniten muutoksia on tehty oman joukkueen managerointiin, joka tunnetaan nykyään Franchise-pelitilana. Managerit toimivat tätä nykyä omistajien alaisuudessa ja ovat vastuussa kokoonpanon kasaamisen lisäksi kaikesta joukkueen toiminnasta lippujen hinnoista katsomon penkkien väriin. Omistajilla on tietyt ominaisuudet, jotka määrittävät muun muassa sen, miten kärsivällisiä he ovat joukkueen menestyksen suhteen, minkä verran he ovat valmiita sijoittamaan rahojaan joukkueeseen ja miten innokkaita he ovat muuttamaan seuran toiseen kaupunkiin. Seuran taloudesta huolehtiminen on pelaajan vastuulla, joten fasiliteetit on syytä olla kunnossa ja hinnat kohdillaan, jotta omistaja pysyy tyytyväisenä. Ylihintaiset hodarit eivät käy kaupaksi ja rapistunut halli vaikuttaa vääjäämättä negatiivisesti ottelupäivän tuloihin. Jos joukkueen liiketoimintaa ei vaan saada toimimaan, on seura mahdollista siirtää uuteen kaupunkiin. Pelissä on parisenkymmentä kaupunkia, joiden ominaisuudet vaihtelevat esimerkiksi hallille tarjolla olevan rahoituksen sekä fanien innokkuuden suhteen. Omistaja antaa managerille myös välitavoitteita, joiden odottaa kauden aikana toteutuvan. Kunnianhimoisimmille omistajille ei riitä mikään muu kuin finaaleihin pääsy, kun taas pienemmälle seuralle sen pahimman vihollisen voittaminen kauden keskinäisissä otteluissa saattaa olla riittävä tavoite.

Yhden pelaajan uraa simuloiva Be a Pro -pelimuoto on sekin saanut hieman kaivattua syvyyttä tämän kauden julkaisussa. Pelaajan uran seuraaminen on EA:n lätkäpeleissä aina jäänyt hieman vajaavaiseksi, koska homma kaipaisi hieman enemmän tarinaa ympärilleen. Jokaisen pelaajan uralla on erilaisia virstanpylväitä, jotka jäävät mieleen, kuten ensimmäinen maali tai tuhannes tehopiste. Uramoodi ottaa nämä sankariteot huomioon ja ne näkyvät uusinnoissa, selostajien puheissa ja uutisissa.

NHL17-prev3

Virtuaalilätkän julkaisu osuu hyvin yhteen syksyn World Cupin kanssa, joten turnaus on luonnollisesti näkyvästi mukana pelissä. Autenttiset peliasut, oikeat kokoonpanot ja otteluohjelmat mahdollistavat turnauksen pelien toistamisen myös kotisohvalla, mikä onkin ihan kiva bonus ja lisää varmasti kiinnostusta peliin julkaisun aikoihin. EA Sportsilla ei ole sopimusta venäläisen KHL-liigan kanssa pelaajien nimistä, mutta turnaukseen osallistuvat venäläiset ovat toki kokoonpanossa mukana.

NHL 17 vaikuttaisi siis uudistuneen riittävästi, jotta vuosijulkaisu on oikeuttanut olemassaolonsa. Eri pelimuodot ovat saaneet riittävästi kaivattua syvyyttä, jotta pelin hankkiminen tuntuu houkuttelevalta, vaikka verkkomoninpelit eivät niin kiinnostaisikaan. On hyvä nähdä, että EA:lla on tahtoa kehittää myös muita pelimuotoja rahasampo HUT:in lisäksi, joten sarjan nykyinen kehityssuunta on ehdottomasti oikea.

NHL 17 julkaistaan Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle 15.syyskuuta.

Jaakko Koivurinta

Lisää luettavaa