Päästä mielikuvitus valloilleen – Ennakossa LEGO Worlds

06.09.2016

LEGO-lisenssi on lohjennut viime vuosien aikana mitä erilaisimpiin peliprojekteihin: palikoituneeseen käsittelyyn ovat joutuneet niin Batman, Indiana Jones, Star Wars kuin Harry Potterkin. Nyt rakentelukonsepti vapautetaan avoimeen maailmaan varsinaisen luomisprojektin jäädessä täysin pelaajien kontolle.

Noin puolituntinen Gamescom-pelisessio vietettiin pienessä huoneessa kolmen muun journalistin kanssa. Kehittäjä Traveller’s Talesin edustajat eivät avanneet konseptiaan pienimuotoista alustusta enempää, vaan toimittajat päästettiin tutkailemaan LEGO Worldsin maailmaa täysin vapaasti. Valitettavasti jokainen päätyi omalle hiekkalaatikolleen, vaikka lopullinen peli tarjoaakin täydet verkko-ominaisuudet.

LEGOWorlds-prev1

LEGO Worlds luo monipuolisen hiekkalaatikkonsa satunnaiskoodia käyttäen. Tarjolle heitettyä vehreää maisemaa väritettiin puustolla ja kukkuloilla. Todella laajaa maa-aluetta ympäröi suuri sininen meri, jota tuntui riittävän kauas horisonttiin saakka. Siellä täällä säntäili tekoälyn ohjastamia eläimiä ja ihmishahmoja, joiden toiminnassa ei tuntunut olevan tolkkua. Esimerkiksi suuna päänä ympyrää kirmaileva apina onnistui herättämään hetken aikaa hilpeyttä. Kuten asiaan kuuluu, oli koko komeus kyhätty erilaisista LEGO-palikoista.

Koska testitilanteessa iski välittömästi akuutti mielikuvituksen puute, oli syytä turvautua valmiiksi luotuihin objekteihin. Kehittäjät olivat toimittajien urakkaa helpottaakseen avanneet vapaaseen käyttöön liki kaiken pelin tarjoaman sisällön. Ajoneuvovalikko sisältää valtavan liudan erilaisia menopelejä, joskin pikaiseen testiin päätyivät ainoastaan helikopteri, kaivinkuormaaja ja moottoripyörä. Koska varsinaista tavoitetta ei ollut, alkoi päristely maistua nopeasti puulta, ja päätin kehittäjän kehotuksesta testata maastonmuokkaustyökaluja.

LEGOWorlds-prev2

Maisemaa pystyy nostamaan, laskemaan ja tasoittamaan täysin oman mielensä mukaan. Pienen lammen kyhääminen kukkulan laelle onnistui muutamaa vahinkopainallusta lukuun ottamatta pienellä vaivalla. Ympyränmallisen ja perinteisen, ristiohjaimella liikuteltavan valikon hybridi osoittautui kyllin toimivaksi muutaman minuutin treenin jälkeen. Hahmon vauhdikkaan liikkumisen ja objektien tarkan asettelemisen suhteen en ehtinyt päästä sinuiksi puolen tunnin aikana, vaikka kapulana oli tuttu Xbox 360:n peliohjain. Esimerkiksi helikopterin asettaminen tälle varatulle laskeutumisalustalle ei meinannut onnistua sitten millään. Lennokkaat kontrollit kaipaavat vielä hieman viilausta ennen lopullista julkaisua.

Oman pelihahmon kustomointiin on annettu varsin vapaat kädet. LEGO-ukkelinsa voi kyhätä kätevästi lukuisista eri osasista, ja valinnanvaraa on reilusti. Löysin valikon syövereistä piparkakku-ukkoa muistuttavan kokonaisuuden, jonka hymyileväinen olemus teki oitis vaikutuksen. Halusin kyhätä hahmolleni kodin aiemmin rakentamani lammen rannalle, mutta projekti tuntui heti kättelyssä liian työläältä kiireisen messuhulinan keskellä. Valikoita kahlatessani vastaan tuli valtavan kokoinen Samurai House -nimellä kulkeva rakennelma, joka sopi järven rannalle mainiosti pienen raivausurakan jälkeen. Massiivinen talo ei ollut pelkkä kulissi, sillä asumukseen oli rakennettu myös simppelit sisätilat. Kehittäjän mukaan kyseinen Samurai House on LEGO Worldsiä Early Access -vaiheessa testanneen pelaajan suunnittelema ja rakentama. Yhteisön tuottamaa sisältöä tuodaankin julkaisun jälkeen säännöllisesti peliin mukaan. Myös omien, astetta yksinkertaisempien kokonaisuuksien tallentaminen myöhempää käyttöä varten onnistuu vaivatta.

LEGOWorlds-prev3

LEGO Worlds elää ja kuolee pelaajien mielikuvituksen varassa. Kuten Minecraft on ehtinyt pitkän elinkaarensa aikana todistaa, on yhteisöllä luomisen suhteen onneksi liki loppumattomat voimavarat. Ainoana edellytyksenä ovat monipuoliset työkalut, ja toimiva moninpelimahdollisuus. LEGO Worldsillä tuntuisi olevan valmiina tukeva kivijalka, jonka päälle on hyvä lähteä kyhäämään sisältöä.

Paraikaa Steamin Early Access -testissä oleva LEGO Worlds on tarkoitus julkaista PC:lle kuluvan vuoden aikana. Trailerin voi katsastaa täältä.

Jaakko Herranen

Lisää luettavaa