Paluu takapihan taistelutantereille – Arvostelussa Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

10.03.2016

PopCap Games väritti yksitoikkoisia sotapelimarkkinoita parisen vuotta takaperin Plants vs. Zombies: Garden Warfare -ammuskelullaan. Hämmentävältä vaikuttanut konsepti yllätti positiivisesti, ja julkaisusta muodostuikin nopeasti monen juniorin suosikkiräiskintä. Vieläkö kasvien ja elävien kuolleiden yhteenotto haalii pelaajansa, vai onko parin vuoden kehitysaika ajanut pelaajat muiden nimikkeiden pariin?

Niin sanottu juoni ei kaipaile liiemmin alustusta. Ennen muinoin niin rauhallinen lähiö on muuttunut syystä tai toisesta zombien ja kasvien taistelutantereeksi. Yksinkertainen konsepti käydään lävitse lyhyessä ja vauhdikkaassa alkuintrossa, jonka taustalla raikaava Danger Zone antaa hieman osviittaa tukkanuottasten huumorityylistä. Mikäli arvio olisi numeerinen, napsahtaisi Kenny Logginsin ikivihreästä oitis kelvot pohjapisteet, sen verran kiistattomasta klassikkomateriaalista on kyse.

www-PlantsvsZombiesGW2revikka1

Pelaaja heitetään heti kättelyssä sotatantereeksi muuttuneen lähiön reunalle. Kasvien ryhmittymä on vallannut toisen reunan kun taas verenhimoiset zombit ovat saaneet hallintaansa toisen. Kotitukikohta toimii käytännössä tekosyynä tavanomaiselle päävalikolle, josta voi valita haluamansa etenemissuunnan. Tarjolle on asetettu hyvin perinteinen kattaus verkkoräiskinnöistä tuttuja pelimuotoja. Mikäli pelaaja uskaltaa lähteä haahuilemaan oman tukikohdan ulkopuolelle, voi vastaan tulla hyvin pienimuotoisia joskin kuriositeetiksi jääviä minitehtäviä. Valittu puoli ei ole onneksi missään vaiheessa kiveen kirjoitettu, sillä tiimin vaihtaminen luonnistuu yhdellä napin painalluksella.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 tekee oitis selväksi, että pääpelimuoto on nimenomaan verkkosodankäynti. Sekä kasvien että zombien kampanjatehtävät ovatkin harmittavan mitäänsanomattomiksi jääviä versiointeja moninpelimuodoista. Onneksi sekametelisoppaa hämmennetään lukuisilla populäärikulttuuriviittauksilla, ja juurikin huumoripuolen ansiosta kampanja jaksaa viihdyttää jokusen tunnin. Mikäli samalle sohvalle saa haalittua hyvän kaverin, muuttuu meno vielä astetta paremmaksi.

www-PlantsvsZombiesGW2revikka2

Verkkokahinoiden puolella Garden Warfare 2 toimii, vaikka paketti ei keksi edelleenkään pyörää millään tasolla uudelleen. Herbal Assault -moodi onkin käytännössä ainoa uusi tuttavuus. Laajalla kartalla tahkottava sodankäynti asettaa vastakkain kaksi 12 hengen tiimiä. Tällä kertaa zombit ovat joutuneet puolustuskannalle kasvi-invaasiota vastaan. Eeppistä sodankäyntiä kompataan perinteisemmillä, aihetta mukailevilla varianteilla. Team Vanquish, Turf Takeover ja Garden Gnomes hoitavat normaalien tappomatsien, aluesodankäynnin ja pommiottelujen virkaa. Kaikissa auloissa on kiitettävästi pelaajia ja taistelun tuoksinaan pääsee vilauksessa. Myöskään pätkiviä yhteyksiä ei ole tullut vastaan reilun kymmenen tunnin aikana.

Moninpeliin painottuvissa julkaisuissa tärkeäksi kriteeriksi kohoaa nopeasti karttojen laatu. Valitettavasti tällä saralla Garden Warfare 2 kompuroi. Tarjolla on 15 erilaisiin ympäristöihin sijoittuvaa karttaa, mikä ei kuitenkaan pelasta harmittavan sekavaa ja mielikuvituksetonta kenttäsuunnittelua. Vaihtelua voi onneksi etsiskellä tusinalla eri hahmolla ja näiden kustomointimahdollisuuksilla. Sisäisellä valuutalla tienattavia vaateparsia, peruukkeja ja muita lisävarusteita onkin kiitettävä määrä.

www-PlantsvsZombiesGW2revikka3

Electronic Artsin kehittämä Frostbite 3 -moottori ei pääse oikeuksiinsa Garden Warfare 2:n karikatyyrisen tyylin myötä. Hahmomallit ja ympäristöt ovat todella yksinkertaisia, eivätkä maisemat tuhoudu lainkaan sodankäynnin tuoksinassa. Myös kankea hahmoanimaatio jää useamman askeleen päähän modernista räiskinnästä. Audiovisuaaliset puutteet eivät toki haittaa pelin kohderyhmänä olevia perheen junioreja.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2:n tarjoilema kattaus poikkeaa loppujen lopuksi edukseen callofdutyjen ja battlefieldien harmaasta massasta. Meininki on letkeää ja huumori sekä hassunhauskat hahmot viihdyttävät aikansa – ainakin perheen pienimpiä. Toki laatuajan viettäminen luonnistuu myös jälkikasvun kanssa, sillä kampanjatehtävien pelaaminen onnistuu ilahduttavasti jaetulta ruudulta.

Perheistä löytyy usein verkkokahinoiden maailmasta haaveilevia junioreja. Mikäli kirosanoja solkenaan suoltavat teinit eivät tule toistaiseksi kyseeseen, on Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 mitä mainioin valinta. Vakavamielisempää räiskintää haeskeleville on riittämiin muita vaihtoehtoja.

Ikäraja: 7
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One (testattu), PC

Jaakko Herranen

Lisää luettavaa