Peli- ja viihdejärjestelmä Xbox Onen julkaisu Suomessa on viimein käsillä. Upeista yksinoikeuspeleistään ja hienoista verkkopalveluistaan tunnetun Xbox 360:n manttelinperijä on todellinen olohuoneen viihdekeskus. Sillä voi pelaamisen lisäksi katsella 3D blu-ray-elokuvia, kuunnella CD-levyjä sekä käyttää musiikki- ja videotilauspalveluja. Lisäksi laitteella hoituu muun muassa Skype HD -videopuhelut sekä kuvien ja videoiden katselu Onedriven ja USB-muistitikun kautta. Kytkemällä konsolin HDMI-sisäänmenoon digiboksin voi laitteella katsoa myös televisiota.
Xbox One näki päivänvalonsa muun muassa Yhdysvalloissa jo viime vuoden marraskuussa. Useiden muiden maiden julkaisua kuitenkin lykättiin, mutta odotus on tehnyt laitteelle pelkkää hyvää. Konsolin startti käyttöjärjestelmän osalta oli kaikkea muuta kuin täydellinen, joten kuluneet kuukaudet ovat tulleet tarpeeseen. Alkupään isoista ongelmista johtuen Microsoft lähti kuuntelemaan asiakkaitaan tarkoituksena muuttaa niin käyttöjärjestelmää kuin laitteen toimintojakin saadun palautteen mukaisesti. Muutokset ovat siis onnistuneet monilta osin, mutta joitain pieniä bugeja on silti havaittavissa. Työnsarkaa on siis vielä vähän jäljellä.
Xbox Onen käyttöjärjestelmä muistuttaa Windows 8:n vastaavaa, ja se on muokattavissa samalla tavalla omien ”kiinnityksien” avulla: päävalikon vasempaan laitaan voi sijoittaa haluamansa ohjelmat sekä pelit, jolloin ne ovat aina parin klikkauksen päässä. Kinectin ostamalla konsolin ohjaaminen onnistuu myös puhekomennoilla. Laite ei kuitenkaan toistaiseksi tottele suomenkielisiä huudahduksia, joten äänikomentojen käyttämiseksi käyttöjärjestelmä on asetettava englanninkieliseksi. Mikäli edellä mainitut asiat eivät ole ongelma, on oman puheen käyttäminen leppoisa tapa saada pelit ja ohjelmat käyntiin. Ääntään voi käyttää myös esimerkiksi pelivideoiden tallennukseen juuri tehdyistä huippusuorituksista, joiden vaivaton tekeminen ja jakaminen onkin yksi konsolin hauskimmista ominaisuuksista. Käytännössä puhekomennot eivät aina mene perille, mutta toimivat huomattavasti paremmin kuin Xbox 360:n Kinectillä.
Xbox Onelta onnistuu myös moniajo. Ruudun oikeaan reunaan voi ”napata” esimerkiksi Netflixin tai televisiokuvan, jolloin lempielokuvien ja -sarjojen seuraaminen onnistuu pelaamisen ohella. Nopealla ohjainklikkauksella tai puhekäskyllä käynnistyvää nappaustilaa voi käyttää myös omien saavutuksien tarkkailuun tai vaikkapa Skype-puheluihin. Tämä kahden ruudun tila tosin vaatii ison television, sillä varsinainen pääkuva pienenee olennaisesti.
Kaiken multimediahässäkän keskellä on hyvä muistaa, että Xbox One on ennen kaikkea pelikonsoli. Muutamia sen ensimmäisiä muillekin alustoille ilmestyneitä pelejä on kritisoitu hieman heikommista resoluutioista ja ruudunpäivityksistä. Erot ovat kuitenkin paria poikkeusta lukuun ottamatta paljaalle silmälle melko olemattomia. Konsolin ohjaimella on sen sijaan useimmille pelaajille enemmän merkitystä. Xbox Onen neljällä täristimellä varustettu kapula on upea aikaansaannos. Siitä löytyy kuitenkin yksi harmittava puoli: se ei sisällä ladattavaa akkua vaan sitä käytetään paristoilla. Soo soo Microsoft!
Mutta niistä peleistä! Laitteeseen on jo tarjolla mahtavia elämyksiä aina räiskinnästä kaahailuun ja mainioihin moninpeleihin. Myös muutamat yksinoikeustittelit tekevät laitteesta ostamisen arvoisen. Mutta mitä pelejä kannattaa Xbox Onelle hankkia? Niistä pian lisää!
Tom Kajaslampi