Se joka pierua pidättää, sillä on muutakin salattavaa… Pääsi vaikka en pidättänytkään… Pyörii kuin pieru nahkahousuissa…
Pieruista eli flatuksista on vanhan kansan aarrearkussa vaikka kuinka monta hauskaa kaskua. Ja pieruhan on, kuten poliisikin, ystävä.
Pieru helpottaa ja sitä ei kannata pidättää. Se on osa ihmisen luonnollista elämää. Tiesitkö että 20-25 pierua kuuluu jokaisen ihmisen luonnolliseen elämään – siis päivätasolla. Tuon verran kun rupsuttelee, ei ole huolta huomisesta. Se on ihan normaalia.
Joskus piereminen voi kuitenkin käydä työstä – ja myös hermoille. Myös muiden hermoille.
Silloin kannattaa pistää liialliselle tuhnuttelulle stoppi. Prevention-hyvinvointisivusto listasi 10 ohjetta pieruvapaampaan elämään.
Tässä ne tulevat:
Kannattaa juoda vettä ja jättää varsinkin limpparit pois
Nopea syöminen eli hotkiminen lisää tahattomasti ilman nielemistä, mikä voi johtaa ilmavaivoihin. Hitaampi ruokailu ja perusteellinen pureskelu vähentävät suolistokaasujen kertymistä.
Hiilidioksidia sisältävät juomat, kuten virvoitusjuomat ja kivennäisvesi, voivat lisätä kaasun määrää ruoansulatuskanavassa.
Muistathan juoda vettä tarpeeksi, ainakin puolitoista litraa päivässä? Moni unohtaa juomisen, jolloin syntyy ummetusta eikä myöskään kaasu kulje esteettömästi.
Laktoosi-intoleranssi ja keliakia voivat aiheuttaa kaasunmuodostusta. Jos oireet pahenevat maitotuotteiden tai gluteenipitoisten ruokien nauttimisen jälkeen, ne kannattaa jättää pois ja tarkkailla vaikutusta.
Vältä fermentoituvia hiilihydraatteja (FODMAP-yhdisteitä), kuten kaalia, papuja, linssejä, sipulia ja keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä tuotteita, koska ne lisäävät suolistokaasujen muodostumista.
Entä jos käyttäisit maitohappobakteereja?
Muista probiootit. Tietyt probioottiset bakteerit, kuten Bifidobacterium- ja Lactobacillus-lajit, voivat auttaa vähentämään suolistokaasujen muodostumista muuttamalla suoliston bakteerikantaa.
Liian vähäinen tai äkillisesti lisääntynyt kuitujen saanti voi aiheuttaa ilmavaivoja. Kuitujen määrää kannattaa lisätä asteittain ja valita helposti sulavia vaihtoehtoja, kuten liukoista kuitua kaurasta ja psylliumista.
Stressi vaikuttaa suoliston hermostolliseen säätelyyn ja voi lisätä kaasun muodostumista. Rentoutumistekniikat, kuten syvähengitys ja jooga, voivat auttaa vähentämään oireita.
Liike auttaa suoliston toimintaa ja edistää kaasujen poistumista luonnollisesti. Kevyt liikunta, kuten kävely aterian jälkeen, voi vähentää ilmavaivoja.
Apteekista saatavat simetikonia sisältävät valmisteet voivat hajottaa suolistokaasuja, ja ruoansulatusentsyymit, kuten alfagalaktosidaasi, voivat auttaa pilkkomaan kaasua tuottavia ruokia.