11v tytär toi lapun kotiin, suomalaisäiti järkyttyi: ”Haloo, ei kykene päättämään tällaisesta itse”

Rokote-case.

Suomalaisäiti on järkyttynyt lapsensa kotiin tuomasta lapusta, jossa kerrotaan, että 11-vuotias tytär saa kuulemma jopa itse päättää ottaako hän kohutun papillooma- eli HPV-rokotteen. Rokotusohjelmaan kuuluva rokote annetaan kohdunkaulansyövän estämiseksi jo kuudesluokkalaisille.

Lapussa lukee, että jos lapsi on tarpeeksi kypsä – terveydenhoitajan mielestä – tämä saa itse päättä ottaako piikin vaiko eikö ota.

-Siis mitä! äiti huudahtaa Facebookiin julkisena jakamassaan viestissä. -Kertooko TH (terveydenhoitaja) sitten puolueettomasti tälle ”riittävän kypsälle 11-vuotiaalle”, mitä haittavaikutuksia ja riskejä tämän nimenomaisen rokotteen käytössä on havaittu, jotta tyttö kykenee itse arvioimaan, haluaako ottaa sellaisia riskejä?

-Haloo!!! 11-vuotias on ihan lapsi vielä! Voi olla jo naisen näköinen, mutta lapsi sisältä. Suurin osa vanhemmista ei ole riittävän kypsiä arvioimaan sellaista dataa ja sen takia päädytään ”ottamaan kaikki mitä annetaan”. Vastuu ja vanhemmuus ulkoistetaan auktoriteeteille, itse ei tarvitse siis ajatella mahdollisia riskejä, eikä kantaa sitä vastuuta. Tässä rokoteasiassa vaan ongelmana on se, että jos niitä vakavampia haittoja ilmenee, niin myöskään terveydenhuolto ei kanna vastuuta. Juuri HPV-rokotteesta ilmenevissä haitoissa on jätetty sairastuneiden perheet täysin yksin lamauttavien oireidensa kanssa. Ei selvitetä, ei tutkita, ei myönnetä, ei makseta korvauksia, äiti kirjoittaa.

Hän uhkaa nostaa raivokaan ihmisoikeuskanteen, jos hänen lapsensa kohdalla toimittaisiin niin, että hän itse saa päättää rokotuksesta.

-Järkyttävää, että tuollaista voidaan edes kirjoittaa lappuun. Miten on mahdollista että laki sallii tällaisen?

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut