Eteneekö Saara Aalto Euroviisujen finaaliin? Tässä asiantuntijan pointit puolesta ja vastaan!

07.05.2018

Euroviisu-viikko on nyt alkanut! Saara esiintyy omassa semifinaalissaan huomenna tiistaina, jolloin vastassa on 18 kilpailijaa. Yhteensä jatkoon menee 10/19 maata, joten tilastollinen todennäköisyys on 50 prosentin paremmalla puolella.

Comon 20 vuotta Euroviisuja intohimoisesti seurannut viisutoimittaja arvioi nyt Saaran mahdollisuudet finaalipaikkaan!

Puolesta:

– Saaralla on laulunlahja. Jos Saara Aalto jotain osaa tehdä, niin laulaa todella kauniisti ja vahvasti. Kaikista samassa semissä esiintyvistä ei voi sanoa samaa.

– Mediamylläkkä Suomen ympärillä on tänä vuonna ollut suurta. Saara tunnetaan viisupiireissä jo pitkältä ajalta, sillä hän on jo kahdesti ollut lähellä viisuihin pääsyä. Tämän lisäksi Aallon valloittava persoona, taannoinen X Factor UK -matka ja suvereenius monikielisenä osaajana ovat tuoneet paljon otsikoita ja näkyvyyttä.

– Suomi esiintyy semifinaalissa sijalla 15, mikä on selkeästi joukon loppupäässä. Paljon tätä parempaa paikkaa ei kisassa ole. Tänä vuonna katsojat ovat ehtineet jopa tulla takaisin jääkaapilta toisin kuin viime vuonna, jolloin Norma John jäi niukasti finaalista esiinnyttyään heti tauon jälkeen. Kun katsojamassaa on tarpeeksi paljon, on tällaisillakin asioilla yllättävän suuri merkitys.

– Norma Johnista puheen ollen – moni on edelleen hieman katkera siitä, kuinka rakastettu kaksikko putosi viime vuonna pois karkeloista ennen aikojaan. Tämä saattaa myös tuoda Suomelle jämä-ääniä.

– Suomen lavashow on tämän vuoden suurenmoisimpia. Stagella tapahtuu vaikka mitä pää alaspäin laulusta tanssiin, pyroihin ja niin edespäin. Saaran monimuotoinen taituruus on framilla niin monella tapaa, että Saarasta jää vääjäämättä yritteliäs ja taitava kuva, mikä saattaa näkyä muhkeana äänisaaliina.

Vastaan:

– Vaikka lavashow kuuluu Suomen esityksen vahvuuksiin, saattaa se myös koitua sen akilleen kantapääksi. Kameroiden edessä tapahtuu niin paljon, että se saattaa jopa viedä huomiota itse laululta. Kokonaisuus voi tuntua levottomalta ja liialliselta, mikä voi rokottaa esimerkiksi taiteellisempaa tatsia mahdollisesti hakevan juryn antamia ääniä.

– Ensimmäisessä semifinaalissa jatkoon menijöistä on ruuhkaa. Harjaantuneen fanin silmään on vaikea pudotella esiintyjälistalta pois ne 9 maata, jotka eivät pääse finaaliin. Esimerkiksi Viro, Tsekki, Bulgaria, Israel, Kypros ja muutama muu tuntuvat varmoilta jatkajilta. Jotkin toimivat esitykset jäävät siis vääjäämättä pois, eikä olisi ensimmäinen kerta, kun tämä tapahtuu juuri Suomen esitykselle.

– Suomella on heikohko maine Euroviisuissa. Tänäkin vuonna menestystä povataan muutamille maille jo senkin takia, että ne ovat viime vuosina näyttäneet kykynsä saada äänet puolelleen. Suomi ei ole tätä onnistunut todistamaan pariin vuoteen, eikä menestyksistä löydy oikeastaan muuta kuin kisat voittanut Lordi sekä Softengine, joista nekin molemmat vetosivat rokkaavuudellaan. Suomi ei ole koskaan menestynyt tällaisella ruotsimaisella esityksellä, joten on aiheellista kysyä, onko se edes mahdollista.

Yhteenveto

Suomen kohtalon veikkaaminen tämän vuoden Euroviisuissa on mahdoton urakka. Kuten Krista Siegfrids sanoi, ovat Euroviisut kuin mökkitikan heittäminen kännissä – koskaan ei tiedä mihin osuu. Tiistain päätteeksi olemme kaikki kuitenkin jo paljon viisaampia.

Lisää luettavaa