IL: Virpi Kätkä meni äitinsä jäljissä tutkimuksiin – se kannatti

Ellei hoideta, voi sokeutua.

12.06.2024

CatCat-duosta tuttu, papiksi opiskeleva Virpi Kätkä kertoo Iltalehden artikkelissa sairastuneensa glaukoomaan eli silmänpainetautiin. Näkökenttä ei ole kuulemma vielä hämärtynyt.

– Olen menossa laserleikkaukseen ja saan hoitoa siihen ajoissa. Saan pitää näköni toivottavasti pitkään, Virpi toivoo Iltalehdessä.

Virpillä oli itse asiassa taudin toteamisessa onnea matkassa. Kaikki sai alkunsa siitä kun hänen äidillään todettiin silmänpohjarappeuma keväällä rutiininomaisessa tarkastuksessa. Virpi päätti myös tarkistuttaa silmänsä. Ja se oli hyvä. Nyt myös duon toinen osapuoli, Katja, on hankkiutumassa tarkastukseen.

Glaukoomalla eli silmänpainetaudilla tarkoitetaan näköhermonpään ja verkkokalvon näköaistimusta välittävien solujen vähittäistä tuhoutumista, kertoo Mehiläinen. Sen kanssa ei ole leikkimistä.

Sairaus on viheliäinen, sillä se on yleensä oireeton, kunnes näkökenttäpuutokset ovat edenneet valitettavan pitkälle. Vauriot ovat palautumattomia, minkä takia tauti tulisi löytää mahdollisimman varhain. Tauti johtaa ilman hoitoa näkövammaisuuteen.

Lisää luettavaa