Itäsuomalaisia miehiä kiristetty erikoisella tavalla – poliisi varoittaa

Älä maksa.

26.03.2024

Poliisin tietoon on viime viikkojen aikana tullut joitakin tapauksia Itä-Suomessa, joissa eri sosiaalisen median alustoilla tai treffipalveluissa jaetuilla intiimeillä kuvilla tai videoilla on ryhdytty kiristämään.

Lähes kaikissa tapauksissa uhri on tutustunut jollakin sosiaalisen median alustalla tai treffipalvelussa toiseen henkilöön. Tutustumisen edetessä on uhri lähettänyt vastapuolelle intiimejä kuvia tai videoita. Yhdessä tapauksessa vastapuoli oli nauhoittanut keskinäisen videopuhelun, jonka aikana asianomistaja oli esitellyt intiimejä paikkojaan. Sittemmin vastapuoli on uhannut julkaista haltuun saamansa materiaalin uhrin sosiaalisen median kanavilla, ellei hänelle makseta rahaa tai hankita esimerkiksi ostokortteja pelialustoille.

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut myös tapaus, jossa rikoksen uhrista on tehty paljastava video ilmeisesti jonkun ”deep-fake”-sovelluksen avulla. Tässä tapauksessa rikoksen uhrin kasvot on liitetty johonkin aiemmin kuvattuun videoon. Tällä tekoälytuotoksella on sitten yritetty kiristää uhrilta rahaa ja uhattu muussa tapauksessa julkaista tekaistu video. Kiristäjä uhkaa jakaa materiaalin uhrin kaverilistojen henkilöille, seuraajille, vanhemmille, työpaikalle, kouluun ja kaikille muillekin tahoille, jotka on pystynyt esimerkiksi uhrin sosiaalisen median profiilien avulla selvittämään.

Jotkut kiristyksen kohteeksi joutuneet ovat maksaneet kiristäjille heidän pyytämiään rahasummia. Maksetut summat ovat olleet jopa tuhansissa euroissa.

Poliisi muistuttaa, että arkaluonteisten kuvien tai videoiden jakaminen some- tai keskustelukanavissa, varsinkin tuntemattomille henkilöille, sisältää aina riskejä joutua esimerkiksi tällaisten kiristysten uhriksi. Myöskään videoyhteydellä ollessa kannattaa miettiä tarkkaan mitä niissä itsestään paljastaa, koska ne voidaan aina nauhoittaa. Nettituttavuus on usein paljastunut myöhemmin ihan joksikin muuksi henkilöksi, jona hän on ensin esiintynyt.

Poliisi neuvoo: Mikäli olet joutunut tällaisen kiristyksen kohteeksi, tee asiasta rikosilmoitus. Kiristäjälle ei ole järkevää maksaa, koska se ei takaa sitä, että hän jättäisi julkaisematta hallussaan olevaa materiaalia tai että hän lopettaisi rahan kiristämisen.

Näiden tapausten tutkintaa vaikeuttaa myös se, että usein kiristäjä toimii ulkomailta käsin ja eikä juuri koskaan omalla nimellään tai kuvallaan.

Lisää luettavaa