Jalkapalloilija sai käsittämättömän puolen vuoden pelikiellon – syynä Paavo Pesusieni -housut

Iranin maajoukkueessakin jalkapalloillut Sosha Makini on saanut maan jalkapalloliitolta puolen vuoden pelikiellon. Tuon kiellon aikana hän ei saa pelata jalkapalloa millään sarjatasolla.

Syy? Hänellä oli jalassaan keltaiset Paavo Pesusieni -housut.

Iran on vahvasti uskonnollinen maa, ja sen jalkapalloliittoakin valvoo oma moraalikomitea. Sosha Makini käytti vapaa-ajallaan Paavo Pesusieni -kuvioisia keltaisia housuja. Tämä oli uskonnollisille päättäjille ja jalkapalloliitolle liikaa, ja Makini sai puolen vuoden kilpailukiellon.

Iranin viranomaiset haluavat valvoa tarkkaan urheilijoiden ja muiden kuuluisuuksien julkista kuvaa. Esimerkiksi länsimaalaisten hahmojen kuten Mikki Hiiren ja Barbien kuvat vaatteissa voivat johtaa maassa ankariin rangastuksiin.

Monet iranilaiset ovat puolustaneet Mohinia esimerkiksi Twitterissä. Joidenkin mielestä oikeus pukeutua millaisiin vaatteisiin haluaa on ihmisen perusoikeus.

Mohini ei ole ensimmäistä kertaa Iranin viranomaisten kynsissä. Viime tammikuussa hänet pidätettiin hetkeksi, sillä hän poseerasi sosiaalisessa mediassa kuvassa naisen kanssa, joka ei ollut pukeutunut perinteiseen Hijab-asuun.

Asiasta kertoi The Guardian.