Käärijä-huumassa voi syyllistyä myös rikokseen – et kai sinäkin?

Älä tuotteista väärin.

13.05.2023

Suomi on Käärijä-huumassa, jonka voi tuntea paksuna väreilynä ilmassa. Siihen voisi puhkaista vaikka reiän, josta vihreää alkaa valua valtoimenaan.

Tämä hyvä. Ja kaikki saavat pukeutua vihreään tai vaikka ommella itselleen vihreän Käärijä-boleron.

Mutta jossain menee raja. Mainonnassa ei voi käyttää Käärijän biisiä luvatta, eikä Käärijä-tuotteita voi alkaa ryhtyä myymään – kuten ei mitään tuotteita, joihin ei ole lupaa. Artistin omaehtoinen kaupallistaminen ei yksinkertaisesti ole luvallista. Siihen vaaditaan artistin ja tuotantoyhtiön luvat.

Missä sitten menee raja? Voiko esimerkiksi vihreitä Käärijä-boleroita ryhtyä tekemään ja kauppaamaan? Levy-yhtiön lausuman mukaan ei voi. Vihreä bolero on Käärijään niin yhdistetty tavaramerkki, että sille on muodostunut jo suoja.

Cristal Snow otti tähän omassa Instassaan kantaa:

-Kaikilla on vihreää päällä! (…) Kuvaan astuvat isot yritykset: Hei, mekin haluamme osoittaa yhteisöllisyyttä kannustamalla Käärijä viisuvoittoon! Joten tehdään kuvia, joissa käytetään heidän tuotteitaan. On jätskipalloa, on puuroa ja ties vaikka mitä. Awwws ihanaa, mutta vaikka kuinka on söpöä niin silti: nämä ovat mainoksia. (…) Mietin saako artisti näistä rahaa? Onko artisti tietoinen, että tässä käytetään hänen rakentamaansa imagoa tuotteiden myymiseen. On vallan eri asia kun Aili-mummo virkkaa iloisena itselleen käärijähihat ja lapset juoksevat kaduilla bolerot päällään, mutta on siinä eri klangi, kun yritykset häpeilemättä mainostavat tuotteitaan yhteisöllisyyden nimissä. kirjoittaa Cristal aivan oikein.

Rahojen pitäisi Cristalin mukaan kääriä Käärijän itse, ei muiden.

Käärijä on sittemmin kommentoinut asiaa Iltalehdelle.

– Totta kai kun noita näkee, niin yritän ottaa rahat pois kuleksimasta. En mä anna kenenkään hyötyä musta. Mulla on samat pelisäännöt kuin muillakin. Jos joku tekee Tori.fi:hin koruja, niin antaa tehdä. Mutta jos isot firmat tekee niin, aion puuttua.

– Ei se ole oikein. Mahtavaa silti, että jengi on lähtenyt hullutukseen mukaan. Ehkä sellainen pikku pelisilmän käyttö olisi kiva. Mutta antakoot tehdä, katsotaan sitten myöhemmin, miten selvitellään nuo asiat.

Lisää luettavaa