Lasketteluinto valtasi suomalaiset – 5 vinkkiä aloittelijalle

Hyvinkin mahdollista että laskettelubuumi johtuu siitä, että on korona, eikä ulkomaille haluta lähteä.

19.02.2021

Tänä hiihtolomakautena ei lennetä ulkomaille, vaan moni suuntaa Lappiin.

Moni kokeilee nyt itselleen uutta lajia ensimmäistä kertaa tai vuosien tauon jälkeen, jolloin kannattaa malttaa aloittaa varovasti. Lasketellessa on syytä tarkistaa varusteiden turvallisuus etenkin, jos välineitä ei ole aikoihin käytetty, ja lähteä liikkeelle helpoista rinteistä, muistuttaa korvausasiantuntija Anne Koivisto Ifistä.

Hän antaa viisi vinkkiä turvalliseen rinnepäivään.

Tiedoksi muuten, että tapaturmavakuutus ja matkavakuutus ovat normaalisti voimassa laskettelussa ja lumilautailussa, jos laskee huvin vuoksi eli ei harjoittele kilpailuja varten. Nopeus- ja syöksylaskussa vakuutus ei kuitenkaan ole voimassa.

5 vinkkiä rinteeseen:

1. Käytä aina laskettelukypärää ja tarkista välineet: Käy läpi siteiden säädöt ja varusteiden toimivuus etenkin, jos edellisestä laskukerrasta on aikaa.

2. Sovita vauhti taitoihin ja olosuhteisiin: Jos olet aloittelija, lähde liikkeelle helpoista rinteistä ja hyödynnä tarvittaessa esimerkiksi hiihtokoulua. Laske taitojesi mukaista vauhtia ja huomioi myös rinteen kunto, sää ja laskijoiden määrä. Syöksylasku rinteessä on yleensä kiellettyä.

3. Muista väistämissäännöt: Takana tulevalla on rinteessä aina väistämisvelvollisuus. Ohita erityisesti lapset ja aloittelijat riittävän etäältä, sillä heidän liikkeensä saattavat joskus yllättää kokeneemmatkin laskijat.

4. Varmista, että sinut huomataan: Jos seisahdut rinteeseen odottamaan kaveria tai ihailemaan maisemia, pidä huoli, että muut laskijat voivat nähdä sinut riittävän etäältä ja väistää ajoissa.

5. Käytä virallisia reittejä: Muiden kuin virallisten reittien käyttäminen on hiihtokeskuksissa omalla vastuulla. Myöskään vakuutus ei ole voimassa, jos lasket merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella.

Lisää luettavaa