Mansikkatilan pitäjä kertoo: tästä poimijakohussa on kyse

Näin hän kertoo.

21.04.2020

Metsäpellon Mansikat -tilan pitäjä Pauliina on kertonut hieman faktoja mediassa vellovasta mansikan poimjoihin liittyvästä keskustelusta.

”Kuten arvata saattaa, tämä ei ole mikään yksinkertainen mustavalkoinen asia. Ulkomaisten työntekijöiden osuus on kasvanut 1990-luvulta alkaen, johtuen juuri siitä, että aikaisemmin koululaisten ja opiskelijoiden kesätyöpaikkana ollut ala muuttui ammattimaisemmaksi ja tarvittiin aikuista, sitoutuvaa työvoimaa. Tilojen toiminta on sieltä 80-luvulta muuttunut siten, että satokausi on pidentynyt ja tilakoot kasvaneet. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. mansikan satokausi oli ennen ohi muutamassa viikossa, nyt poimitaan kolme kuukautta. Jos ennen on riittänyt 10-20 poimijaa per tila, nyt tarvitaan 20-200”, hän aloittaa kirjoituksen ja jatkaa myöhemmin näin:

”Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että työntekijämme olisivat suomalaisia tai mitä tahansa muutakin maailman kansallisuutta. Tiedän, että Suomestakin löytyy motivoituneita fyysiseen työhön tottuneita tai ainakin siihen sopeutuvia ihmisiä. Mutta miten tilojen tarpeet ja työhaluiset ihmiset saadaan sujuvasti kohtaamaan, siinäpä haaste. Esimerkiksi tänne Suonenjoelle tarvitaan heinäkuussa ainakin parituhatta ihmistä, ja tämä on vain yksi osa kokonaisuutta.”

Koko kirjoituksen näet alta.

Lisää luettavaa