Mikä suomalaisia vaivaa – kakkatikkuja ei palauteta tarpeeksi!

Niin kutsuttujen kakkatikkujen palautusprosentti on jäänyt vajaaksi. Syöpärekisteri on huolissaan.

27.10.2022

Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Vuosittain siihen sairastuu yli 3000 henkilöä. Suolistosyövän seulonta käynnistyi koko maassa tänä vuonna, ja se koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita, mutta vähitellen seulontaohjelmaa laajennetaan ikäryhmittäin.

Homma ei kuitenkaan näytä kiinnostavan suomalaisia tarpeeksi. Osallistuminen suolistosyövän seulontaan eli niin sanottuun ”kakkatikkuseulontaan” on tähän mennessä ollut kymmenen prosenttia pilottiohjelmaa alhaisempaa.

– Kyllä me olemme huolissamme siitä, miksi seulontaan ei ole osallistuttu aktiivisemmin. Suolistosyövät löytyvät oireettomassa vaiheessa ainoastaan sillä, että suomalaiset osallistuvat seulontaan. Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään, suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Jos syöpä jo on pitemmällä ja oireellinen, hoidot ovat raskaita ja niistä voi jäädä myös pysyviä haittoja.

Suolistosyövän löytyminen jo oireettomana tai esiastevaiheessa onnistuu äärimmäisen herkällä ulosteen veritestillä.

Moni ilmeisesti pelkää seulonnan tuloksia eikä palauta kakkatikkuaan. Pelko on turhaa. Positiivinenkaan testitulos ei välttämättä merkitse suolistosyöpää. Seulonnassa selvitetään syy, miksi ulosteessa on verta, ja jatkotutkimuksiin pääsee nopeasti.

 

Lisää luettavaa