Peliarvio: Forza 4 lataa pöytään kuningaspaketin

31.10.2011

Forza 4 lataa pöytään todellisen autoilufanien kuningaspaketin. Iso tukku maukkaita ratoja, Top Gearin Jeremy Clarkson ja yli viisisataa autoa: kaikki herkut löytyvät ja vielä enemmänkin!

Parin vuoden takainen Forza 3 oli jo itsessään hieno ajoelämys. Nyt on kuitenkin isketty uusi vaihde päälle ja tutusta fiiliksestä huolimatta nelososasta löytää huikean määrän parannuksia. Ajomallinnus on tarkempaa, grafiikka kauniimpaa ja ääniäkin on ehostettu ja tehostettu.

Pelattavaa löytyy viikkokausiksi. World Tour -uramoodissa on paljon koluttavaa ja sen vaikeustaso säätyy dynaamisesti pelaajan taitojen mukaan. Tietokonevastustajat eivät ole historian älykkäimpiä kuskeja, mutta ylilyönneiltä vältytään. Ja jos konekuskit häiritsevät, kuudentoista pelaajan verkkokisoissa nähdään kuka oikeasti osaa ajaa. Verkossa voi myös mm. perustaa klubeja ja jakaa omia autoja kaverien käytettäviksi.

Force feedback -rattipolkimet antavat paremman ajotuntuman kuin itse padiohjain, vaikka silläkin hallitsee auton erinomaisesti. Forza 4 tarjoaa kuitenkin muitakin ajotapoja.

Kinectin omistajat pääsevät kahlaamaan valikoita englanninkielisillä käskyillä. Lisäksi ajamisen aikana on mahdollista ottaa käyttöön pelaajan päätä tarkkaileva head tracking, joka kallistaa kuvakulmaa pään liikkeiden mukaisesti. Mukana on myös mahdollisuus ajamiseen käsiä ilmassa pitäen – kiva lisä bileillan starttihetkiin.

Forza 4 on mahdollista ostaa yhdessä uuden rattiohjaimen, Microsoft Speed Wheelin kera. Langaton, käsissä pidettävä ohjain on laadukkaan tuntuinen ja liikkeentunnistus on miellyttävän tarkkaa. Myös liipaisimet istuvat sormia vasten hyvin. Jostain kumman syystä ohjaimesta puuttuvat olkanäppäimet, joten valikkoja sillä ei voi kahlata kunnolla ja toisia ajopelejä pelattaessa näppäimet loppuvat yksinkertaisesti kesken. Ja koska ohjainta pidetään ilmassa ilman minkäänlaista tukea, väsyvät kädet pikkuhiljaa, kapulan yllättävästä keveydestä huolimatta. Pitkiin pelisessioihin tai tosissaan ajaville tämä ei siis sovellu, mutta rennommille kruisailijoille tämä on varteenotettava laite.

Forza 4 on täynnä hienoja yksityiskohtia ja ehdottomasti Xbox360:n ajopelien parhaimmistoa. Siinä on juuri sellainen ote, jota tällaiselta peliltä kaipaakin!

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa