Poliisihallitus ”ylisalaa” asioita, esimerksi tiedon terroristin uskonnosta ja paljon muuta – oikeustoimittajat närkästyivät ja sivalsivat salailupalkinnolla

Kuvan ase ei liity tähän juttuun

Oikeustoimittajien Valokeila- ja Sumuverho -palkinnot julkistettiin tänään kello 8.30.

Oikeustoimittajat ry myöntää vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Vuoden 2019 Valokeila-palkinto on annettu syyttäjä Eija Velitskille.

Velitski on syyttäjänä pitänyt oikeussalissa julkisuuden puolta usein silloinkin, kun oikeudenkäynnin muut osapuolet ovat vaatineet salailua. Viimeksi kesällä 2019 hän vaati syyttäjänä niin sanotussa Arabianrannan murhajutussa, että oikeus huolehtii myös julkisuuden toteutumisesta, vaikka muut asianosaiset vaativat jutun salaamista kokonaan, kuuluvat ylevät perustelut.

Maankuulu syyttäjä on hoitanut monia suurta julkisuutta saaneita rikosjuttuja, kuten 8-vuotiaan Vilja Eerikan murhaa.

Vuoden 2019 Sumuverho-palkinto taas annetaan Poliisihallitukselle.

Palkinnon perusteena on poliisissa parin viime vuoden aikana merkittävästi lisääntynyt esitutkinta-asiakirjojen salailukulttuuri.

Yksityisasiana on salattu tietoja esimerkiksi terroristisen murhaajan uskonnosta, henkirikoksen tekijän humalatilasta, perheväkivallasta ja järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenistä.

Ylisalaaminen on saanut sijaa niin paikallispoliiseissa kuin keskusrikospoliisissa, mutta viime kädessä salailukulttuurin leviämisestä vastaa Poliisihallitus. Se julkaisi syksyllä 2019 Julkisuuslakikäsikirjaksi nimetyn salassapito-oppaan, joka on tarkoitettu poliisin valtakunnalliseksi ohjeeksi. Käsikirja linjaa yksityisasioina salaisiksi muun muassa läheisväkivaltakuvaukset, lapsikaappauksiin liittyvät asiat, Kela-petokset, rikollisryhmien jäsenyyden, rikoksentekijän ampumaharrastuksen ja lukuisia muita esitutkintaan liittyviä tietoja.

 

Aiheet: