Suomi sijoittui vielä vuonna 2000 Pisa-tutkimusten kärkisijoille. Sen jälkeen koulutuksen mallimaa on alkanut vähitellen menettää asemaansa. Nyt sijoitus on tuoreen tiedotteen mukaan laskenut keskikastiin.
Pisa-tulosten lasku ei johdu sattumasta, vaan siitä voidaan syyttää useaa samaan aikaan tapahtunutta muutosta. Ne ovat muutoksia, joita on tapahtunut suomalaisessa koulutuksessa ja yhteiskunnassa.
Viihde ja digilaitteet vievät liikaa huomiota
Lähes jokaisella oppilaalla on älypuhelin. Se ja jatkuvasti saatavilla oleva viihde ovat muuttaneet heidän ajankäyttöään, joka näkyy häiriöinä keskittymisessä. Niiden runsas käyttö vie myös huomion keskittymistä vaativien tehtävien tekemisestä. Siksi varsinkin matematiikan ja lukutaidon alamäki on ollut tuloksissa jyrkkä.
Tutkimuksen mukaan perinteinen paperilta lukeminen kehittää ymmärrystä tehokkaammin kuin digitaalinen lukeminen. Siitä huolimatta yhä useammissa kouluissa on siirrytty käyttämään digitaalisia oppimateriaaleja.
Opettajat ovat uupuneita selkeistä syistä
Myös moni muu muutos on heikentänyt oppimistuloksia. Opettajien taakka on kasvanut ja samalla yhä useampi heistä on alkanut kokemaan uupumusta. Luokkakoot ovat kasvaneet ja tukitoimet vähentyneet. Opettajilla ole ollut käytössä riittäviä työkaluja, joilla selvitä vastuun kasvamisesta.
Opettajien mukaan heillä ei ole ollut tarpeeksi aikaa keskittyä opetuksen laatuun. Heidän aikansa on sen sijaan kulunut hallinnollisiin tehtäviin ja erilaisten erityistarpeiden hallintaan. Samalla kun vielä oppituntien määrää on vähennetty ja oppisisältöjä laajennettu, on tilanne johtanut pinnallisempaan oppimiseen.
Kun tähän kaikkeen lisätään vielä oppilaiden keskittymiskyvyn heikkeneminen sekä kodin ja koulun välisen tuen vähentyminen, oppimistulokset eivät voi kuin laskea. Tiedotteen mukaan tähän auttaisi, kun alettaisiin tehdä rohkeita päätöksiä. Sellaisia olisivat esimerkiksi koulujen resurssien palauttaminen, opettajien työolojen parannukset ja lasten oppimisen asettaminen etusijalle.
Digitalisaation pitäisi tukea keskittymistä vaativaa oppimista, eikä heikentää sitä.
Lue myös: Jari Sarasvuolta pelottava varoitus älylaitteista: ”Vuosien päästä vasta ymmärrämme…”