Tarvitseeko ruokavalion olla täydellinen että ihminen voi hyvin? Ravitsemusterapeutin raju vastaus

Ime vaikka sokerileivosta kaksin käsin, kunhan ruokavaliosi muutoin on kunnossa.

Ingressin leimaus oli toimittajan suusta. Mutta silti: terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla täydellinen. Tämä on ihana kuulla!

Synninpäästön antaa ravitsemusterapeutti Leija-Lotta Kalaoja.

-Yleisesti ohjenuorana käytetään 80/20 -sääntöä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun suurin osa ruoasta on laadukasta, voi loppu olla mitä vaan, hän huojentaa mieliämme ja täräyttää:

-Vaikkapa karkkia, suklaata, valkoista leipää tai mitä tahansa, mitä sattuu tekemään mieli.

Onpa kiva kuulla!

Sen moni tietää, että säännöllinen syöminen auttaa painonhallinnassa, kun nälkä ei kasva liian suureksi eikä tule sitten hotkittua. Mutta mikä on hyvä ateriarytmi. Taas Kalaoja yllättää:

-Monille sopii perinteinen aamupala-lounas-välipala-päivällinen-iltapala -malli, mutta myös muunlaiset ateriarytmit voivat olla toimivia.

Hyvinvointia edistävän ruokavalion voi koostaa monella tavalla, eikä yhtä ainoaa oikeaa mallia ole, hän toteaa. Jokainen voi etsiä parhaiten omaan elämäänsä, arvoihinsa ja makumieltymyksiinsä sopivan tavan syödä hyvin. Kunhan ruokavalio sisältäisi hyväksi havaittuja asioita, kuten kasviksia. Niitä pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Sopivassa suhteessa tarvitaan myös hyviä hiilareita, proteiinia ja hyvää rasvaa.

Myös liha saa Mehiläisessä työskentelevältä Kalaojalta synninpäästön:

-Punaisen lihan käyttöä suositellaan yleisesti vähennettävän, mutta erityisesti anemiasta (raudanpuutos) kärsivät ja paljon liikkuvat nuoret naiset hyötyvät myös lihan sisällyttämisestä ruokavalioon, koska sen sisältämä rauta imeytyy kasvikunnan tuotteiden rautaa paremmin.

Aiheet: