Vankilamatematiikka on jännää: Jos saat kahden vuoden linnareissun, istut siitä vain puoli vuotta!

Miten se on mahdollista?

30.06.2019

Se että ihminen saa tietynpituisen linnatuomion ei tarkoita sitä että hän istuisi niin kauan vankilassa. Ei sinne päinkään.

Puhutaan vankilamatematiikasta. Sen avulla siivotaan vankiloita tehokkaasti ihmisistä ja säästetään veronmaksajien rahaa.

Lähdetään perusteista. Comon toimittaja otti asiasta selvää monista eri lähteistä.

Lähtökohtaisesti ensikertalaiselle tuomitaan aina ehdollinen vankeusrangaistus, ellei rikos ole törkeä, esimerkiksi henkirikos. Kun saa ehdollisen rangaistuksen, silloin ei tarvitse mennä vankilaan. Jos syyllistyt ehdollisen aikana rikokseen, voit joutua vankilaan. Välttämättä näin ei kuitenkaan käy. Jos olet saanut kakun pahoinpitelystä ja syyllistyt nyt rattijuoppouteen, oikeus voi katsoa näiden olevan eriasteisia rikoksia, eikä linnaa tuomita.

Yli kahden vuoden vankeusrangaistukset on aina tuomittava kiinteinä. Silloin tulee lähtö linnaan. Mutta vanki ei istu tuota aikaa. Ensikertalaisen tuomio puolitetaan heti. Saadaan vuosi vankeutta muurien sisällä. Puoli vuotta ennen vapautumista vanki voidaan päästää valvottuun koevapauteen. Näin ollen kahden vuoden tuomio voi olla puoli vuotta linnassa istumista.

Ensikertalaisuus myös uusiutuu. Jos rikosta tehdessään henkilö ei ole istunut vankilassa kolmeen vuoteen, hän on vankilamatematiikalla taas ensikertalainen.

Entä sitten vanhat konnat. Eivät hekään istu päivästä päivään. Lähtökohtaisesti istutaan 2/3 tuomiosta, ja sitten ehdolliseen. Eli kolmen vuoden kakku onkin kaksi vuotta istumista, ja tästä jos pääsee valvottuun koevapauteen puoli vuotta aiemmin, niin kolmen vuoden kakku onkin puolitoista vuotta muurien sisällä.

Elinkautiset Suomessa eivät ole myöskään elinkautisia sanan varsinaisessa merkityksessä. Yleensä elinkautista istutaan 12-14 vuotta. Helsingin hovioikeudesta voi anoa vapautumista. Jos käytös on ollut mallikelpoista, niin vapautuminen häämöttää standariajassa, mutta jotkut istuvat yli 20 vuottakin.

Jos rikoksen teki ennen kuin täytti 21 vuotta, pääsee vapauteen, kun on suorittanut vankeusrangaistuksesta puolet. Jos alle 21-vuotias lisäksi sattuu olemaan ensikertalainen, hän kärsii rangaistuksesta kolmasosan.

Lisää luettavaa