”Vitsillä” tehdyt koulu-uhkailut lisääntyneet Kuopion tragedian jälkeen, poliisi varoittaa – ”Tutkitaan perinpohjaisesti”

Tämä on tärkeää.

07.10.2019

Poliisi varoittaa Facebookissa koulu-uhkailijoita. Vaikka poliisilta kerrotaan, että usein kyseessä on vitsiksi tarkoitettu uhkaus, on sillä aina kauaskantoiset seuraukset.

”Kuluvan syksyn aikana Itä-Uudenmaan poliisilla on ollut selvitettävänä useita kouluihin kohdistuneita uhkatilanteita, viimeisin tänä aamuna Vantaan Martinlaaksossa. Uhka-tilanteessa poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti”, poliisi kertoo ja jatkaa:

”Poliisilla on velvollisuus puuttua matalalla kynnyksellä koulu-uhkauksiin. Lähes aina uhkaukset ovat vitsiksi tarkoitettuja, jolloin niiden seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus tulevat nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä. Esimerkiksi kaikilla aloilla, joilla vaaditaan henkilöltä turvallisuusselvitys, voi merkintä koulu-uhkauksesta nousta opiskelupaikan tai työpaikan saamisen esteeksi. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista. On myös hyvä tiedostaa, että koulu-uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen ”vain läppää”. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus.

Uhkauksen esittäneen henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkaajan puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja. Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa. Koulu voi myös antaa uhkauksen esittäjälle omat sanktionsa. Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin.”

Katso päivitys TÄÄLTÄ.

Lisää luettavaa