Ilmoitus: Ovatko äidit multitasking-ammattilaisia?

07.09.2017

Jos sinulla on lapsia, tiedät varmasti tunteen, jossa tunnet olevasi jonglööri, joka pitelee ilmassa kerralla useampaa palloa.

Äidit ovatkin yleensä multitasking-mestareita, joilta onnistuu useamman työn tekeminen yhtaikaa. Harmi vain, etteivät työnantajat useinkaan osaa arvostaa tätä äitien jaloa taitoa siinä määrin kuin me äidit toivoisimme!

Kodin- ja lastenhoito vaativat melkoista multitasking-taituruutta. Kotitöiden osalta puhutaan runsaasti myös näkymättömästä metatyöstä, joka juurikin on usein syynä siihen, että äidit joutuvat pitämään montaa palloa ilmassa yhtaikaa ilman, että toinen vanhempi tätä välttämättä edes huomaa.

Esimerkiksi ulos lähteminen pienen vauvan ja taaperon kanssa ei sujukaan aivan tuosta noin vaan, vaan se vaatii runsaasti erilaista metatyötä, kuten vaatteiden vaihtoa, vaipan vaihtoa ja vauvan tarvikkeiden pakkaamista mukaan hoitolaukkuun. Toisesta vanhemmasta tai lapsettomasta ystävästä saattaa tuntua tuskastuttavalta odotella tuoretta äitiä eikä toinen voi välttämättä käsittää, mikä uloslähdössä oikein kestää. Kuka tahansa toinen pienen vauvan ja vilkkaan taaperon äiti käsittää kaiken sen metatyön, jota vauvan ja taaperon kanssa uloslähteminen vaatii.

Suuri osa metatyöstä on aivotyötä, minkä vuoksi kukaan toinen ei voi sen tekemistä huomata. Äiti joutuu esimerkiksi näin syksyn tullen miettimään, onko kaikilla lapsilla päivähoidon ja koulun aloitukseen tarvittavat varusteet ja jos ei ole, mistä niitä kannattaisi lähteä metsästämään. Ulkopuolisen on vaikea tunnistaa metatyötä, minkä vuoksi voi olla vaikea ymmärtää, miksi tuore äiti uupuu. Kuulostaako tutulta?

Mikä tähän sitten voisi auttaa? Vaikka äidit ovatkin yleensä multitasking-taitureita, voisivat he usein vielä kehittää delegointitaitojaan. Osan metatyöstä kun voi aivan hyvin delegoida toiselle vanhemmalle, kunhan metatyön vain tekee näkyväksi ja kertoo toiselle tarkasti, missä kaikissa askareissa tarvitsee apua. Vauva ei kärsi siitä, jos jonakin päivänä vauvan asusteet eivät olekaan aivan sävysävyyn tai jos mukaan on pakattu väärän värinen tuttipullo. Usein meidän äitien vikana on juuri se, että haluamme pitää kaikki langat käsissämme ja uuvumme tästä syystä. Delegoinnin lisäksi myös oman vaatimustason lasku saattaa auttaa. Ehkä ei kannata pyrkiä ylivertaiseen vanhemmuuteen, sillä riittävän hyvä vanhempi on aivan riittävä. Keskinkertaisuus on itse asiassa aika cool.

(Yhteistyössä Babysitter.fi-palvelun kanssa)

Lisää luettavaa