Lappilaiset menettäneet rahaa huijareille – poliisi varoittaa psykologisista painostuskeinoista

Lue mitä poliisi kehottaa.

28.03.2023

Lapin poliisille on tullut viime aikoina useampia ilmoituksia, joissa uhrit ovat menettäneet useita kymmeniä tuhansia euroja ulkomaisille sijoitushuijareille verkossa. Sijoitushuijauksiin on liittynyt virtuaalivaluutan käyttö.

Poliisi kertoo, että petosrikosten kirjo on laaja ja niiden tekeminen on siirtynyt tietoverkkoihin. Huijarit käyttävät usein psykologisia keinoja ja vetoavat ihmisten tunteisiin lupaamalla esimerkiksi rakkautta tai äkillistä rikastumista.

Tyypillisessä virtuaalivaluuttaan liittyvässä sijoitushuijauksessa uhri päätyy luotettavan oloiselle verkkosivustolle, jossa pyydetään tekemään muutaman sadan euroinen alkusijoitus ja luvataan suuria voittoja. Uhriin saatetaan olla yhteydessä myös viesteillä tai puhelimitse.

Kun henkilö on sijoittanut pienen summan rahaa sijoitusalustalle, huijari ottaa yhteyttä uhriin ja kertoo sijoituksen moninkertaistuneen huimasti. Huijarit esittäytyvät yleensä sijoitusneuvojina, lakimiehinä ja kansainvälisinä viranomaisina.

Ennen voittojen maksamista huijarit pyytävät uhria siirtämään pankkitililtään varoja ulkomaisille pankeille ja sieltä edelleen erilaisiin virtuaalivaluuttapalveluihin tai -lompakoihin vedoten erilaisiin veroihin ja palkkioihin. Näiltä tileiltä virtuaalivaluuttaa siirretään hajautetusti edelleen huijareiden käyttämiin virtuaalivaluuttalompakoihin, joista varat päätyvät lopulta huijareiden haltuun. Tyypillisesti varojen alkuperää pyritään häivyttämään käyttämällä virtuaalivaluutan sekoituspalveluita.

Sijoitushuijauksien taustalla on usein kansainvälisiä järjestäytyneitä tahoja ja huijaukset voivat olla hyvin pitkäkestoisia.

Poliisi muistuttaa suhtautumaan varoen, jos sinulta pyydetään rahaa tai rahanarvoisia tietoja. Usein digihuijaus alkaa viestistä, jossa sinua pyydetään syöttämään rahanarvoisia tietojasi linkin kautta. Hyvä muistisääntö onkin, että älä kirjaudu linkin kautta verkkopankkitunnuksilla tai luovuta luottokorttitietoja ja henkilötietoja. Kun jaat verkossa arkaluontoisia tietojasi, tee se vain palveluntarjoajan virallisen verkkosivun tai sovelluksen kautta.

Lisää luettavaa