Miksi suomalainen koiranomistaja usein unohtaa tämän (ei, nyt ei puhuta koirankakka-asiaa)

Vantaan Puskaradiossa keskustellaan nyt irtipidosta. Ja aina siitä riidan aikaiseksi saa.

05.06.2019

Mies on julkaissut Vantaan Puskaradiossa eli sikäläisessä Facebook-ryhmässä hyvän kirjoituksen.

Miksiköhän asiasta pitää vielä liki vuonna 2020 keskustella – tai repiä siitä riitaa. Julkaisemme kirjoituksen tässä alla:

”Viime aikoina olen törmännyt erityisen paljon lenkkeillessäni irtonaisiin koiriin. Koirilla on ollut omistaja mukana. Toisilla koiransa liikkeistä tietoinen omistaja, toisilla ei. Myös minulla on koira, muttei irtonainen. Koirallani on myös omistaja ja tietoinen sellainen. Vaikka metsästyslain määräämä kiinnipitoaika on vain 1.3.-19.8. välisen ajan, on järjestyslain mukaan koiria pidettävä kiinni taajama-alueella sekä kuntopoluilla AINA.

Näillä alueilla liikkuu paljon jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja koiria. Älä aseta irtipitämisellä sekä omia että muiden koiria vaaratilanteisiin. Sinä voit tuntea tai luulla tuntevasi oman koirasi ja sen käytöksen, mutta sinä et voi tuntea vastaantulevan ihmisen tai koiran reagointia ja havainnointikykyä eri tilanteissa. Tee siis lenkkeily taajama-alueilla ja kuntopoluilla kaikille helpoksi ja miellyttäväksi pitämällä koirasi asianmukaisesti kiinni sellaisilla alueilla, joissa niiden pitää olla kytkettyinä. Jos välttämättä haluat antaa koirasi kirmata vapaana, aitaa pihasi tai mene koirapuistoon. Terveisin Jokiuoman puiston lenkkeilijät, jotka törmäävät lähes päivittäin irtonaisiin lenkkikavereihin.”

Yllä olevassa puhutaan koirien välisistä epämiellyttävistä kohtaamismahdollisuuksista. Kokonaan toinen homma on myös lenkkeilijät ja pyöräilijät. Jotkut koirat – vaikka omistaja voisi toisin luullakin – lähtevät helposti provosoitumaan juoksijoista tai pyöräilijöistä. Ja vaikka lahkeeseen ei kiinni tartutakaan, niin hyppiminen vaikka rinnusta vasten voi olla koirakammoiselle tai allergiselle todella vakava asia.

Lisää luettavaa