Poliisi varoittaa uudesta kiristysviestistä – kyberturvallisuuskeskuksen 5 vinkkiä

Rosvot ovat taas aktiivisia netissä.

Poliisi varoittaa, että liikenteessä on sähköpostilla tuleva kiristysviesti.

Siinä kerrotaan, että huijarilla on hallussaan uhrista arkaluonteista video- tai kuvamateriaalia. Viesteissä vaaditaan maksamaan bitcoineja tai muuten materiaali levitetään.

Kiristysviestejä on tullut varsinkin Kaakkois-Suomen alueella. Poliisi muistuttaa, että lunnaita ei tule maksaa.

Alla on Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeita huijausviestien varalle:

  • Jos viestissä mainittu salasana on edelleen käytössä joissakin palveluissa tai järjestelmissä, kannattaa nämä salasanat vaihtaa välittömästi. Muutoin uhkausviesteihin ei ole tarvetta reagoida eikä huijareille kannata maksaa lunnaita.
  • Eri salasanojen käyttäminen eri palveluissa takaa sen, että yhden salasanan vuotaminen ei automaattisesti johda muiden käyttäjätilien salasanojen paljastumiseen.
  • Vahva salasana suojelee arvaamiseen perustuvilta hyökkäyksiltä ja tunkeutumisyrityksiltä.
  • Jos on huolissaan tietokoneen tai mobiililaitteen kameran kaappaavista haittaohjelmista, voi kameran peittää esimerkiksi teipillä, tarralla tai tarkoitukseen suunnitellulla, tietokoneen kameran päälle kiinnitettävällä suojalla, joka mahdollistaa kameran käyttämisen tarvittaessa ja peittää sen muina aikoina.
  • Haittaohjelmilta voi parhaiten suojautua pitämällä tietokoneen käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitykset ajan tasalla sekä asentamalla ohjelmia vain luotetuista lähteistä. Tässä kampanjassa ei kuitenkaan ollut kyseessä haittaohjelman avulla taltioitu materiaali vaan puhdas huijaus.

Aiheet: