Suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta nousi kohu Suomessa – nyt puhuu Saksanpaimenkoiraliitto

Kuvituskuva

Väkivalta ei kuulu liiton mukaan koulutukseen lainkaan.

Ylen käyttöönsä saamilla salakuvatuilla videoilla nähdään, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä.

Niitä potkitaan, kuristetaan ja lyödään. Myös sähkö- ja piikkipannat ovat käytössä. Asia tulee ilmi Ylen materiaalista. Tämä materiaali on järkyttävää.

Nyt Saksanpaimenkoiraliitto on julkaissut aiheesta oman kantansa:

Sen mukaan väkivaltaiset koulutusmenetelmät ja laittomat koirankoulutusvälineet eivät ole sallittuja Saksanpaimenkoiraliiton alaisessa suojelukoulutuksessa eivätkä missään Suomen Kennelliiton tai Suomen Palveluskoiraliiton alaisissa tapahtumissa. Ei-sallittuun koulutukseen ja ylilyönteihin on liiton mukaan puututtava aina.

– Tällaiset koulutusmenetelmät ja -välineet eivät ole Saksanpaimenkoiraliiton eettisten ohjeiden mukaisia. Koiran koulutuksen tulee aina perustua ensisijaisesti toivotun käyttäytymisen vahvistamiseen, eikä väärästä käyttäytymisestä rankaisemiseen, painottaa Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström.

Jos koiran koulutuksessa käytetään apuvälineitä, niistä ei saa aiheutua haittaa, vaaraa tai epämukavuutta eläimelle. Jos koulutustilanteissa huomataan väärinkäytöksiä, on niihin puututtava heti ja raportoitava niistä eteenpäin, liitto kehottaa.

Saksanpaimenkoiraliitto on käynyt suojelukoulutukseen liittyviä asioita läpi myös Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Kennelliiton vastaavien tahojen kanssa. Kaikkien yhteinen näkemys on, että koiran hyvinvointi on aina etusijalla, ja jos epäkohtia nousee esille, niihin tulee puuttua.

 

 

Aiheet: