Tämä yksinkertainen teko voi pelastaa ihmishenkiä liikenteessä

Tiedätkö miten toimia oikein, kun ambulanssi on takanasi – tai muu hälytysajoneuvo.

08.02.2025

Poliisi, pelastuslaitos ja Liikenneturva ovat huolissaan vaaratilanteista, joita syntyy, kun autoilijat eivät osaa reagoida oikein hälytysajoneuvojen lähestyessä heitä takaa päin.

Yllättävät jarrutukset ja väistöliikkeet voivat pahimmillaan aiheuttaa lisäonnettomuuksia.

Viranomaiset ovat jo jonkin aikaa suositelleet uutta toimintamallia: hätävilkkujen käyttöä hälytysajoneuvoa kohdatessa. Yllättävän harva kuitenkin vielä tietää, että hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa autossa – ja että niitä käyttäen voi pelastaa ihmishenkiä.

Hätävilkkuja voi ja saa käyttää liikkuessa

Tieliikennelain uudistus mahdollistaa hätävilkkujen käytön myös ajon aikana. Tämä pieni mutta merkittävä muutos voi helpottaa hälytysajoneuvojen kuljettajien työtä ja vähentää vaaratilanteita.

– Jos huomaat hälytysvalot taustapeilissä, pidä vauhti tasaisena ja kytke hätävilkut päälle. Älä jarruta äkillisesti tai tee yllättäviä liikkeitä. Hätävilkkujen avulla ilmoitat takaa tulevalle hälytysajoneuvolle, että se on havaittu. Kun se on ohittanut, voit sammuttaa vilkut, neuvoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Vääränlainen reagointi, kuten pysähtyminen keskelle tietä tai äkillinen kaistanvaihto, voi vaikeuttaa pelastusajoneuvon etenemistä. Hätävilkut on yksinkertainen tapa ilmoittaa sekä hälytysajoneuvolle että muulle liikenteelle siitä, että tilanne on huomattu – annetaan ambulanssin nyt ohittaa.

Alle puolet tietää uuden ohjeen

Vaikka hätävilkkujen käyttö ajon aikana on nykyään sallittua, vain alle puolet suomalaisista tietää tämän, kertoo Liikenneturvan kysely.

– Hätävilkkujen käyttö on uusi toimintamalli, joka parantaa liikenteen ennakoitavuutta. Se vähentää tulkintaepäselvyyksiä ja voi pelastaa henkiä, Kallio painottaa.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen suosittelee miettimään toimintamallin valmiiksi etukäteen, jotta osaat toimia oikein tositilanteessa.

– Kannattaa tarkistaa autosta jo valmiiksi, missä hätävilkkupainike sijaitsee. Lisäksi on tärkeää seurata taustapeilejä aktiivisesti, sillä sireenin ääni ei aina kuulu hyvin esimerkiksi moottoritienopeuksissa, Savolainen muistuttaa.

Muista myös, että hälytysajoneuvoja voi tulla useampia peräkkäin. Älä siis heti kiihdytä takaisin normaaliin nopeuteen, vaan varmista, että kaikki hälytysajoneuvot ovat päässeet ohitsesi turvallisesti.

Lue myös: Apua, pii-paa, tässä hän on: Suomen seksikkäin ambulanssihoitaja!

Lue myös: 75v suomalaispappa tilasi tonnilla lonkeroa Saksasta – tilanne päättyi tragikoomisesti: ”Pakko ne oli antaa pois”

Lue myös: Käärijä joutui ambulanssilla hätäleikkaukseen, kertoo Yle – ilman hoitoa elinaikaa olisi ollut 2 viikkoa

Lue myös: Tilaa Comon uutiskirje ja tiedät mistä kahvitauolla puhutaan! Nappaa kotimaan tv-vinkit ja puheenaiheet suoraan sähköpostiin tästä.